BORBA Kako sprečiti nasilje u porodici

Izvor: Blic, 19.Maj.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORBA Kako sprečiti nasilje u porodici

Srbija bi na jesen mogla da dobije zakon o zaštiti od nasilja u porodici koji će omogućiti hitno iseljenje nasilnika iz porodičnog doma bez obzira da li je on vlasnik stana ili kuće, kao i bolju zaštiti žrtava nasilja.

Naime, Prednacrt zakona, koji je na javnoj raspravi, daje ovlašćenja policiji, da izda naredbu kojom nasilniku zabranjuje povratak u domaćinstvo na 48 sati, a ako nasilnik ne živi sa žrtvom, policija će mu naredbom zabraniti prilazak takodje na 48 sati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Cilj je da udaljimo nasilnika iz kuće, ne samo onog koji je učinio krivično delo, već i ako postoji rizik da će doći do nastanka krivičnog dela, odnosno nekog obila nasilja u porodici. Stoga smo predvideli poseban postupak za zaštitu od nasilja u porodici - rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić.

U prvih 24 sata od izdavanja naredbe tužilaštvo je dužno da sudu predloži produženje mera, a u drugih 24 sata sud mora da donese odluku.

Na policijsku naredbu o zabrani vraćanja u stan, odnosno zabrani prilaska u roku od 48 sati ne postoji pravo žalbe, a tužilaštvo treba odmah da reaguje i traži produženje mere od parničnog suda.

Taj sud bi, kako je naveo, produžavao meru na 30 dana a postupak bi dalje išao svojim tokom.

Prednacrtom je predviđeno i osnivanje Koordinacionog tela koje bi “za istim stolom” sedmično pod rukovodstvom javnog tužioca razmatralo sve predmete nasilja u porodici.

Članovi tog tela trebalo bi da budu i prekršajni sudija, policajac, Centar za socijalni rad i predstavnici lokalnih bolnica, škola, lokalnih ženskih organizacija...

Kako je rekao Ilić, cilj tog tela nije samo da se predmet “usmeri” i ide pravilno kroz krivični ili parnični, već da pomogne žrtvi.

Prema prednactru, u osnovnim javnim tužilaštvima biće uvedena specijalna odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici.

“U većim gradovima, to će biti prava odeljenja, u manjim gde nema dovoljno ljudi da pravimo odeljenja, postojaće tužioci koji će se posebno baviti tim problemom”, objasnio je on.

Iako se često u različitim oblastima može čuti da Srbija ima dobre zakone, ali da nedostaje njihova primena, Ilić, upitan kako obezbediti punu primenu tog akta, kaže da je ovaj zakon pisan kao tzv. zakoni priručnici, koji treba da upute državne organe kako da primenjuju propise i da ih primenjuju u kratkim rokovima.

“Ovaj zakon predstavlja most izmedju krivičnog i parničnog postupka i pisan je da obezbedi sopstvenu primenu, ali i efikasniju primenu krivičnog, porodičnog i nekoliko drugih procesnih zakona”, rekao je Ilić.

Pored donošenja zakona o zaštiti od nasilja u porodici očekuju se i izmene Krivičnog zakona u kojem će kao krivična dela biti uvedena dela proganjanja i seksualno uznemiravanje, ali i redefinisane sankcije kada su u pitanju dela protiv polnih sloboda i protiv braka i porodice, kao i definicija silovanja.

Od početka godine u našoj zemlji devet žena ubili su njihovi partneri ili muški članovi porodice, a prošle godine u ovo vreme bilo je 25 ubijenih žena i jedna beba.

- Kada se posmatraju cifre, može se reći da je situacija bolja, ali situacija nikada neće biti bolja sve dok imamo i jednu ubijenu ženu. Jedan život je toliko vredan da ne može da se gubi u svadjama, ljubomori, patologiji... - ističe koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

Naglašava da je vrlo važno usvojiti zakon, da do žena koje trpe nasilje dodje poruka da država radi na tome da se nasilje smanji i da svi zajedno moraju da rade kako bi se problem sveo na najmanju moguću meru.

Dodaje da je potreban upravo ovakav zakon, čiji je prednacrt na javnoj raspravi, jer predvidja brojna rešenja o kojima se dugo govori.

Posebno je istakla odredbe kojima se predvidja iseljenje nasilnika iz stana ili kuće, bez obzira na vlasništvo.

- Imali smo to u porodičnom zakonu još iz 2005. godine, ali se nije primenjivalo na ovakav način. Videćemo kako će to u praksi izgledati. Verovatno ne baš jednostavno jer očekujemo da muškarci koji su iseljeni iz kuća u njihovom vlasništvo reaguju - rekla je Stanojević.

Prema njenim rečima, u sigurnim kućama u Beogradu trenutno je 26 žena i devetoro dece.

- Nijedna žena žrtva nasilja koja je na ulici i iz bilo kog razloga mora da pobegne od nasilnika, neće ostati nezaštićena i neće imati problema oko smeštaja u sigurnoj kući. Uvek ćemo joj pomoći - rekla je ona.

Ona je ponovila da je važno raditi na ekonomskom osnaživanju žena, a jedan od pozitivnih podataka je da je od oktobra prošle godine 15 žena iz sigurne kuće dobilo stalan posao.

Na pitanje kako motivisati žene u malim sredinama, Stanojević kaže da njima treba pružiti podršku koja im nedostaje.

One već trpe nasilje, koje vremenom postaje sve gore, rekla je Stanojević, uz apel svim ženama da za svoju situaciju ispričaju nekome, jer samo tako mogu da dobiju pomoć ukoliko im zatreba.

- Nasilje nikad ne prekida nasilnik, već samo žrtva - zaključila je Stanojević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.