BKTVNews razrešio nedoumicu građana oko poziva koje im šalje Ministarstvo odbrane

Izvor: BKTV News, 26.Jan.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BKTVNews razrešio nedoumicu građana oko poziva koje im šalje Ministarstvo odbrane

Nakon informacije da će svi koji se ne odazovu na poziv Ministarstva odbrane za uvođenje vozila u evidenciju stvari morati da plate novčanu kaznu, redakciji BKTVNews-a javilo se nekoliko stotina građana koji tvrde da nisu u zakonskoj obavezi da to učine, odnosno da niko to nije tražio od njih prethodnih godina.

"To nije tačno, mnogi građani nisu očigledno dobro informisani, jer svi moraju da se odazovu ovom pozivu zato što je to obaveza propisana zakonom", objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

Uvođenje vozila u evidenciju stvari deo je materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi (Član 95. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi) određena kao pravo i dužnost građana Republike Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, čije je sedište na teritoriji Republike Srbije, da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane.

"Evidenciji podležu sva registovana vozila, ali samo jedan do dva posto od ukupnog broja će dobiti poziv. Ukoliko se neko ne odazove pozivu moraće da plati kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara", tvrdi Krivokapić za BKTVNews.

Prethodnih godina, odziv je bio viši od 90 posto, piše na sajtu Ministarstva odbrane.

Osim ovog, svi oni koji su napunili 30 godina moraju da se odazovu pozivu Ministarstva odbrane za vojnu rezervu kako bi bili na raspolaganju civilnim službama.

"Ova praksa postoji od Drugog svetskog rata i svake godine pozivamo ljude da ne izbegavaju ovu obavezu", objašnjava portparol Ministarstva odbrane.

Na pitanje građana zašto se sada poteže ova tema Krivokapić objašnjava da je razlog loše informisanje, jer je  zakonom 2011. godine ukinuto obavezno služenje vojnog roka.

"Građani su ovaj zakon shvatili na pogrešan način, misle da više nemaju nikakvu obavezu prema vojsci. Naprotiv, svako ko napuni 18 godina mora da se odazove, ali isto tako ima pravo da odluči da li želi da služi vojni rok ili ne", objašnjava za BKTVNews Krivokapić.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.