BGC i B92: Narod se pita!

Izvor: B92, 30.Dec.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BGC i B92: Narod se pita!

Beogradski centar za ljudska prava i B92 pružaju priliku građanima da preko sajta b92.net daju odgovor na pitanja koja je Evropska komisija postavila Srbiji.

Napravili smo izbor od 23 pitanja i želimo da čujemo vaše odgovore, od kojih će najbolji biti predati zajedno sa onima koje sastavlja Vlada.

Štefan File je 24. novembra 2010. uručio premijeru Mirku Cvetkoviću upitnik sa 2483 pitanja, razvrstana u 6 aneksa i 33 poglavlja. Srbija će odgovore predati Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komisiji 1. februara 2011. godine.

U akciji "Narod se pita" nevladine organizacije Beogradski centar za ljudska prava i B92 na info-sajtu b92.net građani imaju priliku da odgovore na najatraktivnija pitanja iz Upitnika Evropske komisije našoj zemlji.

U drugoj polovini 2011. Evropska komisija će na osnovu odgovora države i nevladinog sektora iz Upitnika proceniti da li je Srbija spremna za kandidaturu.

Posle dva ministarstva i Skupštine Srbije, na potezu su građani. Posetioci sajta B92 od danas imaju priliku da debatuju i da svoje odgovore na pitanja o situaciji u zemlji, finansiranju političkih partija, sivoj ekonomiji ili sigurnosti penzija proslede zvaničnicima Unije pored odgovora Vlade Srbije.

"Naša ideja je bila da sadržaj tog upitnika negde približimo građanima.Većina zna da je neki upitnik stigao i da Srbija treba da odgovori na neka pitanja, ali osim onih koji se profesionalno bave evropskim integracijama i ponekog zainteresovanog građanina, malo ljudi zna šta je to", kaže Tatjana Papić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

"Mislim da će ovi odgovori doprineti tome da se vidi kakva je spremnost samih građana i šta oni smatraju da su problemi na putu ka EU", kaže Papićeva.

Anketa na sajtu B92, koja obuhvata samo delić upitnika od skoro 2.500 pitanja, prilika je i da građani razumeju njegov obim i shvate koliko ih se proces evrointegracija tiče, kaže direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

"Radujem se odgovorima i sasvim sam sigurna da će ih Komisija pročitati i pre ovih koje mi pripremamo. Mi ih nećemo uključivati u formalni dokument, ali ćemo ih dostaviti zajedno. Koliko ja bar prisustvujem sastancima sa Evropskom komisijom, navikli su da slušaju komentare i verujem da će ovo zato što će delimično biti kraći i ilustrativniji odgovori, pročitati i pre nego što će čitati dokument koji ćemo istovremeno odneti", kaže Delevićeva.

Širom sajta B92, posebno na info-stranici, biće uočljivi baneri koji će voditi direktno do upitnika, a posetioci će moći da biraju pitanja na koja će davati odgovore.

Cela akcija funkcioniše tako što zainteresovani za anketu izabere pitanje koje želi. Njih ukupno ima 23, a posetioci upisuju odgovore u formi kako upisuju komentare na vesti na sajtu.

"U Evropi je građanska inicijativa nešto što vodi do punog rezultata i ovo je odličan način da se građani pripreme za to", kaže Vladimir Novaković, direktor i glavni urednik sajta B92.

Akcija na našem sajtu traje do 20. januara 2011. Najzanimljiviji odgovori biće uručeni Milici Delević, 27. januara 2011, a pet dana kasnije primiće ih Evropska komisija.

Ozbiljna zabava, umesto ukrštenih reči.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.