Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 tuži Miru Marjanović

Beograd -- Radio-difuzno preduzeće B92 a.d. izdalo je punomoćje advokatima za podnošenje privatne tužbe protiv Mire Marjanović.

Mira Marjanović je glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Srpski nacional. B92, kao preduzeće, u skladu s važećim propisima i sudskom praksom u Srbiji, ne može u građanskoj parnici tražiti zaštitu niti dobiti zadovoljštinu povodom tekstova koje objavljuje list koji uređuje Mira Marjanović.

"Zato smo se, posle godina zalaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za dekriminalizaciju uvrede i klevete, našli u situaciji da prvi put podnosimo takvu tužbu. Na žalost, sporost s kojom kao društvo pristupamo promenama koje treba da obezbede puno poštovanje slobode izrazavanja, ali i da obezbede odgovarajuću zaštitu onima čija su prava i ugled povređeni, nužno nas je opredelila za jedinu mogućnost koju nam zakoni ove zemlje dopuštaju", navodi B92.

Nakon emitovanja emisije "Insajder" od 4. jula ove godine, u kojem se ekipa emisije bavila ispitivanjem matrice kojom se u medijima uništava neka javna ličnost i priprema njen linč, svedoci smo pokušaja da se ista takva matrica primeni i na Brankicu Stanković, urednika emisije, te da se diskredituje i B92. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije je protestovala povodom hajke koja se, pre svega u dnevnim listovima "Srpski nacional" i "Kurir", vodi protiv naše članice B92 i urednika emisije Brankice Stanković.

"Kurir", u broju od 6. jula, u tekstu Dragana Vučićevića, koji je i sam učestvovao u "Insajderu", optužuje B92 za "gebelsovsku totalitarnu propagandu, manipulaciju i indoktrinaciju", "zlonamernu montažu i najcrnje podmetanje", a Brankicu Stanković naziva "lažovom, manipulatorom i prevarantom". "Kuriru" se pridružuje i "Srpski nacional" u kojem se potura priča kako su televizija B92 i emisija "Insajder" zapravo samo paravan za seksualne orgije, što bi verovatno trebalo da znači da poruke koje ta emisija i ta televizija prenose, kao i saznanja do kojih dolaze, i nisu preterano bitna i verodostojna.

Stalno kršenje etičkih pravila novinarstava

U Medijskom savetu Medija centra kažu da njihove mesečne analize pisanja štampe pokazuju mnogobrojne primere kršenja etičkih pravila u pisanjima tabloida u Srbiji. U Savetu navode da u pokušaju da se uredi medijska sfera, dva udruženja novinara, NUNS i UNS, rade na izradi novinarskog etičkog kodeksa kojim bi se obavezali mediji da redovno objavljuju izveštaje o neprofesionalnom ponašanju.

Gordana Suša kaže da bi ovakav kodeks doveo nestajanja pojedinih medija: "Ako ste dužni da objavite da ste 17 ili 37 puta u tom mesecu prekršili etička pravila ponašanja u svom listu, ako ste to obavezni, onda će i vaš čitalac shvatiti da nešto nije u redu. Posle pet takvih izveštaja koje objavite ili ako odbijete da potpišete, onda će i vaš čitalac znati da vi to niste potpisali ili vaš vlasnik nije hteo da potpiše."

Pisanje štampe o autoru "Insajdera" osudilo je i osam nevladinih organizacija, kao i Građanski savez Srbije, koji je za isto neprofesionalno ponašanje optužio i nedeljnik "Evropa". Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju kaže da je reakcija neophodna: "To shvatam kao reakciju na istinito govorenje i ustanovljavanje svega onoga što je bilo. Ta vrsta obraćanja, napisa su prosto skandalozni, gadni, ali mi moramo o tome da govorimo i da ne prelazimo preko toga ćuteći, jer to nikakvo dobro iz naše nevolje i naše situacije ne donosi."

Niko nije odgovarao

B92 nikada od 5. oktobra 2000. nije u ovolikoj meri bio izložen pretnjama i napadima. Posle podmetanja bombi pod reportažna kola, razbijanja kamera, pretnji novinarima likvidacijom, reakcija države je uvek i samo muk ili tek obaveštenje tužilaštava da u prijavljenim radnjama nema bitnih obeležja krivičnih dela za koja se goni po službenoj dužnosti. Za sve napade na B92 u proteklim godinama nikada niko nije odgovarao. Poruka koju država tako šalje je očigledna, dobro je shvaćena, a napadi se pojačavaju. Bezočnost napada kojima je sada izložena urednica emisije Insajder, po matrici kojom se u pojedinim medijima uništava neka javna ličnost i priprema njen linč, zahteva da, konačno, svoj sud kaže i domaće pravosuđe", navodi se u saopštenju B92.

"Nastavićemo da se zalažemo za dekriminalizaciju uvrede i klevete, ali i za druge izmene propisa koje će omoguciti adekvatnu zaštitu pravnih lica u građanskom postupku od blaćenja njihovog ugleda. Ugled B92 grade generacije novinara i saradnika, više od 16 godina. Rezultat zajedničkih napora koje smo ulagali jeste poverenje koje smo stekli kod slušalaca i gledalaca. Pozicije za koje smo se izborili branicemo poštujuci principe kojima je B92 veran od prvih dana. Onog trenutka kada se na snagu naših argumenata odgovara izmišljotinama i podmetanjima, B92 će štititi sebe i svakog svog novinara i saradnika pojedinačno pokretanjem odgovarajućih sudskih postupaka, a o svakom takvom postupku javnost će biti obaveštena", navodi B92.

ANEM u saopštenju poziva demokratsku javnost, ali pre svega medijska i novinarska udruženja, da najoštrije reaguju protiv tekstova koji su u suprotnosti sa profesionalnom etikom i novinarskim kodeksima i koji za cilj imaju javni linč neistomišljenika i - u krajnjoj liniji - gušenje javne debate o zloupotrebama medija i novinarske profesije, do kojih je u ovom društvu isuviše često dolazilo. Svedoci smo da svaki pokušaj preispitivanja događaja iz nedavne prošlosti, bilo da je reč o atentatu na premijera Đinđića ili o zločinima počinjenim u ratovima u prethodnoj deceniji, po pravilu rezultira istim, nesumnjivo orkestriranim napadima. ANEM smatra da prioritetan zadatak novinara, medija i njihovih profesionalnih asocijacija treba da bude demontiranje matrice po kojoj funkcionišu mediji koji su ekspoziture različitih političkih, parapolitičkih i kriminalizovanih centara moći, i sprečavanje njihovog daljeg pogubnog delovanja na medijsku, ali i društvenu scenu.

I Jovanović će tužiti

I Liberalno-demokratska frakcija Čedomira Jovanovića najavila je podnošenje tužbe protiv nekoliko listova.

Čedomir Jovanović će podneti krivičnu prijavu protiv pomenutih listova zbog tekstova koji su objavljeni u poslednje vreme. Izjavu listu 'Nacional' od 7. jula 2005. Čedomir Jovanović nikada nije dao niti je razgovarao sa novinarom tog lista. Sve navode koje je izneo u emisiji "Insajder" Čedomir Jovanović je spreman da ponovi i dopuni, u cilju saznavanja potpune istine, navodi LDF.

"Danas kampanju vode isti oni koji ne žele da se sazna potpuna istina o ubistvu predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, sa ciljem da se sakrije njihova odgovornost za sve ono što se desilo u prošlosti u Srbiji. To su danas pre svega Vojislav Koštunica, Rade Bulatović, Dragan Jočić, Zoran Stojković, zatim delovi Crkve, Akademije i Vojske, kao i novinari-saradnici Službe bezbednosti, o kojima su govorili u poslednjem 'Insajderu'", navodi LDF.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.