Izvor: B92, 11.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autori izlozbe "Krv i med" uputili otvoreno pismo

Novi Sad -- Organizatori izlozbe fotografija "Krv i med" u Novom Sadu uputili su u sredu otvoreno pismo nadleznima u SRJ i Srbiji, od kojih traze da reaguju na nacionalisticke ispade koji prate otvaranje te izlozbe. "Zasto cutite pred ovakvim nacionalistickim i sovinistickim ispadima? Zasto ignorisete ovaj problem, koji ocito nije izolovani incident, vec osmisljena, finansirana i organizovana akcija? Znaci li to da i vi zmurite pred istinom, koja je jednostavna - ratova je bilo i u njima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su pocinjeni zlocini, s kojiuma se, pre ili kasnije, moramo suociti", navodi se u pismu.

Otvoreno pismo adresirano je na predsednika SRJ Vojislava Kostunicu, premijera Srbije Zorana Djindjica, ministra pravde Srbije Vladana Batica, republickog javnog tuzioca Sinisu Simica i glavnu i odgovornu urednicu Radiotelevizije Srbije Bojanu Lekic.

Otvaranje izlozbe ratnih fotografija "Krv i med" americkog fotoreportera Rona Haviva proteklo je u Novom Sadu uz verbalne sukobe koje su izazvali pripadnici pokreta "Obraz", prekidajuci govore na otvaranju izlozbe nacionalistickim i sovinistickim parolama. "Izlozba u sluzbi prljave antisrpske propagande", "Ubij ustasu", "Ubij baliju", "Ubij Madjara", "Srpska nacionalna krivica - propagirana laz", samo su neke od parola koje su izvikivali i ispisivali clanovi "Obraza". U otvorenom pismu ocenjuje se da su verbalni incidenti u Novom Sadu, kao i raniji incidenti u gradovima Srbije zasnovani na sirenju rasne, etnicke i nacionalne mrznje i samim tim podlezu krivicnim sankcijama. "Bezanje od istine stvorice nove pokrete poput 'Obraza', koji se deklarisu kao otvoreno sovinisticke, pa i u dobroj meri fasisticke organizacije. Uverite nas da ne zmurite pred tim, oglasite se i osudite incidente kojima neko ponovo zeli da pothrani medjunacionalnu netrpeljivost", navodi se u pismu. Pismo su potpisali organizatori izlozbe fotografija "Krv i med" u Novom Sadu, nevladine organizacije Regionalna zenska inicijativa "Vojvodjanka", Centar za politicko obrazovanje i Medijapakt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.