Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobili na testu zagađenja

Beograd -- Država planira da uvede test pri registraciji i tehničkom pregledu automobila na količinu zagađenja.

Time bi se ispitalo da li auto zagađuje životnu okolinu izvan dozvoljene količine. Novi zakon o zaštiti vazduha predvideće posebne mere pri kupovini i uvozu automobila, da bi se sprečila veće ispuštanje zagađenja u životnu sredinu. Pravni ekspert Uprave za zaštitu životne sredine Srbije Svetlana Nojković očekuje da će novi zakon biti usvojen do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Ona je ocenila da će takvo zakonsko rešenje uticati i na proces pregovora o približavanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, u delu koji se odnosi na liberalizaciju tržišta, pošto će jedan od zahteva verovatno biti da se ukine odluka vlade o zabrani uvoza vozila starijih od tri godine. Prema njenim rečima, zakoni zemlje se moraju poštovati i biti osnov za pregovaračku poziciju.

Ona kaže da se ne treba bojati da će automobili bez filtera za izduvne gasove, koje recimo Nemačka zabranjuje sledeće godine, značajnije pogoršati ekološko stanje u SCG. Naime, Evropska unija je usvojila nove propise, kojima se dozvoljava maksimalno 35 dana godišnje dostizanje određenog stepena zagađenosti vazduha česticama koje izbacuje dizel motor u naseljenim mestima. Zbog toga, u Nemačkoj od početka 2006. godine neće smeti da se vozi više od četiri miliona vozila koja nisu opremljena specijalnim filterom za izduvne gasove.

Prema studiji Svetske zdravstvene organizacije, više od 310.000 ljudi u Evropi umire godišnje od bolesti izazvanih zagađenjem vazduha, a transport i upotreba fosilnih goriva identifikovani su kao najveći zagadivači vazduha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.