Astra: Žrtvama trafikinga potrebna veća zaštita

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astra: Žrtvama trafikinga potrebna veća zaštita

Žrtvama trgovine ljudima neophodna je veća pomoć društva, pre svega ustanova socijalne zaštine, kako bi povratile poverenje u sistem, izjavila je večeras predstavnica Astre Katarina Ivanović, navodeći da je zakonski okvir koji se odnosi na taj problem dobar, ali da ga treba primenjivati u praksi.

Ivanović je Tanjugu, posle diskusije o zaštiti žrtava trgovine ljudima, koju je organizovala koalicija "prEUgovor", istakla da je veoma važno da postoji saradnja tužilaštva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudija, advokata, organizacija civilnog društva, jer je najvažnije zaštiti žrtvu.

"To znači da bi trebalo da postoji mogućnost da žrtva postane zaštićeni svedok, da se njoj omogući da svedoči uz pomoć audio-vizuelnih sredstava, kako ne bi dolazila u kontakt sa trgovcem ljudima u sudnici", objasnila je predstavnica Astre, nevladine organizacije koja se bavi iskorenjavanjem trgovine ljudima.

Prema njenim rečima, važno je da ne postoji sekundarna viktimizacija, od strane institucija sistema.

"Žrtvin iskaz je i dalje ključan dokaz u sudskom postupku i jako je važno da ona taj iskaz daje putem audio-vizuelnih sredstava, i to pokazuje da je sistem prepoznao njen strah, bol, zlostavljanje i nasilje koje je preživela", ukazala je Ivanović.

Ona je napomenula da bi bilo dobro da se iskaz žrtve, dat u krivičnom postupku, koristi i na daljim ročištima.

Takođe, za osnaživajne žrtava veoma je važno i pravo na kompenzaciju, koje je vrlo teško ostvariti, jer se, kako je objasnila, imovinsko-pravni zahtev retko podnosi u krivičnom postupku.

"Pravo na kompenzaciju je važno za ekonomsko osnaživanje žrtva", ukazala je Ivanović, navodeći da je do sada dosuđena samo jedna isplata kompenzacije 2014. godine.

"Tu se javlja problem, ukoliko se dosudi kompenzacija, a osuđeni trgovac ljudima nema odakle da je isplati, jer je svu imovinu prebacio na druge, pošto nema državnog fonda iz kog bi se isplatila kompenzacija", rekla je Ivanović.

Ona je navela da je zakonski okvir jako dobar, ali da se ne primenjuje u potpunosti u praksi i da bi na tome trebalo raditi.

Koalicija "prEUgovor", koju čini sedam organizacija civilnog društva, koje prate proces pridruživanja Srbije EU, sa posebnim fokusom na poglavlja 23 i 24, organizovala je danas u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku diskusiju o zaštiti žrtava trgovine ljudima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.