Artemijeva crkva u stambenoj zgradi

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemijeva crkva u stambenoj zgradi

Beograd -- U centru Beograda, tik do zgrade opštine Vračar, grupa vernika okupljenih oko bivšeg episkopa SPC Artemija napravila je svoju crkvu.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi osudili su takav način odvajanja od osnovne crkve i najavljuju da će reagovati u skladu sa svojim mogućnostima.

Zgradu u kojoj je pre više od pola veka od Gestapoa stradala narodni heroj i komunista Nada Purić, danas obavijaju miris tamjana i zvuk tihog pojanja.

U prizemlju zgrade u srcu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vračara, grupa ljudi okupljenih oko raščinjenog episkopa raškoprizrenskog Artemija osnovala je crkvu - katakombu, po imenu Kapela Svetog Justina Ćelijskog.

Novinarima, snimateljima i fotoreporterima nije bio dozvoljen ulaz u ovu improvizovanu crkvu. Kako nam je rekao jedan od Artemijevih sledbenika koji je obezbeđivao ulaz, za to nismo dobili potreban blagoslov.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi danas nisu želeli da se oglašavaju ovim povodom, ali su ranije saopštili da će preduzeti adekvatne crkveno-kanonske mere. To znači da bi raščinjeni episkop, sada mogao da bude spušten na nivo vernika ili da u potpunosti bude isključen iz crkve.

"Pored lažnog predstavljanja i samotitulisanja, širenja neistina i neosnovanog anatemisanja svih koji se ne slažu sa njegovim tumačenjem Pravoslavlja, on unosi duh nemira, duh nerazumnog ponašanja, duh lažne revnosti za veru, duh razbijanja sabornosti”, ocenjuju u SPC.

"U to su uključeni i raščinjeni monasi koji šire 'teorije zavere’ i, pod izgovorom umišljene borbe protiv 'ekumenizma’, 'globalizma’ i ostalih 'izama’, šire Pravoslavlju stran pseudoapokaliptički duh, koji ne bi trebalo da plaši nikoga ko čvrsto i nepokolebivo stoji u pravoslavnoj veri. U kontekstu toga stoji i nekanonsko i protivzakonito otvaranje 'katakombnog’ sabirališta njegove sekte usred prestonog grada Beograda”, navode u SPC.

Verski analitičar Živica Tucić kaže da ni crkva ni država ne bi trebalo da obraćaju previše pažnje na takozvane "artemijevce”.

"Uvek će biti nekih delova koji ne žele da prihvate centralnu crkvenu vlast i koji za sebe misle da su bolji i ispravniji u veri. To je njihovo pravo, to se zove vrstom fundamentalizma”, kaže Tucić.

"Uvek će biti da postoje takve verske grupe, tako da ne treba i ne mogu se proganjati i ne treba crkva da se toga u toj meri pribojava, a država zaista ne treba da se uključuje u rešavanja nekih dogmatskih pitanja u okviru crkve", smatra on.

Verska grupacija okupljena oko bivšeg episkopa Artemija ne mora da bude registrovana da bi delovala na ovim prostorima, navodi Tucić i dodaje da bogosluženje ne bi smelo da se obavlja u prostoru koji za to nije predviđen.

Ostaje nejasno da li su takozvani "artemijevci" dobili dozvolu za vršenje verskih obreda u stambenoj zgradi i ako jesu, ko im je i na osnovu čega to dozvolio, kaže Tucić.

Inače, stanari zgrade u Njegoševoj 73 žale se zbog mirisa i buke koji dolaze iz stana broj 1, ali nisu želeli da stanu pred kamere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.