Argentina nabavlja dodatne polovne borbene avione Super Etandard

Izvor: TangoSix.rs, 11.Okt.2017, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina nabavlja dodatne polovne borbene avione Super Etandard

Kako je preneo francuski veb-sajt www.defens-aero.com, Argentina je 5. oktobra potpisala međuvladin sporazum o nabavci borbenih aviona Super Etandard u varijanti SEM (Super Etandard Modernisee) koji su povučeni iz naoružanja vazduhoplovnih snaga francuske mornaričke avijacije. Saopšteno je da vrednost ugovora iznosi 14,23 miliona evra od čega 12,55 miliona evra odlazi na avione, pripadajuću dokumentaciju i rezervne delove, a 1,68 miliona evra će biti plaćena njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rekonzervacija i transport do Argentine.
Prema dostupnim podacima, Argentina je kupila pet aviona SEM serijskih brojeva 1, 31, 41, 44 i 45, deset rezervnih motora Atar 5K50, rezervne delove, zemaljski simulator i nekoliko kontrolno-ispitinih stanica. Svi nabavljeni avioni su primerci poslednje modifikacije modernizacije SEM5 na koji je u periodu od 2006. do 2012. dovedeno 35 aviona Super Etandard Modernisee.
Avioni koji će sada stići iz Francuske ući će u naoružanje 2. mornaričke lovačko-jurišne eskadrile koja je tradicionalni korisnik ovog tipa borbenog aviona, koja bazira u vazduhoplovnoj bazi Espora a ova nabavka će bar delimično obnoviti borbenu sposobnost eskadrile. Argentina je po ugovoru iz jula 1979. godine, od kompanije Dassault Aviation nabavila 14 novoproizvedenih aviona Super Etandard koji su ušli u sastav već pomenute eskadrile i sa uspehom bili upotrebljeni u sukobu sa Ujedinjenik Kraljevstvom oko Foklandskih ostrva 1982. godine.
Poslednje informacije govore o tome da se na početku ove godine, u sastavu 2. mornaričke lovačko-jurišne eskadrile nalazilo 11 Super Etandarda ali da ni jedan od njih nije u letnom stanju.
Argentina je bila jedini strani kupac aviona Super Etandard, ako se ne računa njegovo kratko korišćenje u Ratnom vazduhoplovstvu Iraka koje je u periodu od 1983. do 1985. iznajmio 5 aviona. Treba reći i da se ovaj avion u sastavu argentinske mornarice uvek koristio isključivo sa obalskih vazduhoplovnih baza a njihovo stalno baziranje na nosaču aviona V2 Veinticinco de Mayo nikada nije obezbeđeno.
Avijacija Ratne Mornarice Francuske je od 1978. do 1982 godine dobila 71 serijski Super Etandard. Avioni ovog tipa konačno su povučeni iz naoružanja francuske mornaričke avijacije 12. jula 2016. godine nakon čega je nekoliko primeraka uskladišteno u bazu GERSA (Groupement d’Entretien Reparation et Stockage Aeronefs) koja se nalazi u vazduhoplovnoj bazi BA279 u mestu Chateauune, odakle će i biti preuzeti avioni koji su namenjeni Argentini.

The post Argentina nabavlja dodatne polovne borbene avione Super Etandard appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.