Apel privrednika: Nova vlada što pre!

Izvor: Kurir, 22.Maj.2012, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel privrednika: Nova vlada što pre!

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi odugovlačenje pri stvaranju nove vlasti dovelo do ekonomskog kolapsa

BEOGRAD - Roba čeka na granici!

Slabljenje dinara i novi gubici u privredi samo su neke od posledica koje bi imalo odugovlačenja pri formiranju nove vlade. Privrednici kažu da roba čeka na granicama jer nedostaju odluke novog kabineta. Ekonomisti upozoravaju da strani investitori ne žele da ulažu u zemlju u kojoj državni aparat nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << regulisan.

Predlažu i formiranje saveta za praćenje potrošnje, zabranu neprivrednih investicija, ulaganje u energetiku, infrastrukturu i poljoprivredu...

Ekonomska situacija u poslednjih desetak dana je izuzetno loša. Dinar je juče bio na najnižoj vrednosti prema evru, a stručnjaci prognoziraju da će se ovaj trend nastaviti i narednih nedelja. Rupa u budžetu je sve veća, a može se napuniti jedino povećanjem poreza ili štednjom, u okviru koje je i zamrzavanje plate, možda i zamrzavanje penzija.

Analitičari smatraju da je neophodno nastaviti reforme u skoro svim oblastima jer samo tako će biti obezbeđena nova ulaganja i radna mesta. Nezaposlenost, zbog krize u EU, preti da se dodatno poveća.

Krajnji rok da se konstituiše Skupština Srbije je 8. jun, kad počinje rok od 90 dana za formiranje vlade.

zoom

Toplica Spasojević: Kontrolisati potrošnju


Predsednik ITM Toplica Spasojević kaže da „pod hitno mora da se formira vlada“:

- Da napravimo privredni ambijent koji je atraktivan za poslovanje, da sredimo javnu potrošnju tako da u njenom okviru može da izdrži privreda i da pokrenemo novi investicioni ciklus. U dogovoru s međunarodnim institucijama moramo da povećamo zaduženja sa 45 na 60 odsto po mastrihtskom dogovoru. Skupština bi trebalo da donese i odluku o zabrani neprivrednih investicija. Moramo da se okrenemo i kreditima domaćih banaka, jer imajući u vidu situaciju u Evropi, prepušteni smo sami sebi.

zoom

Ana Jolović: Zakoni čekaju!


- Brzina je važna da ne bismo odlagali započete reforme, pošto je dosta zakona u proceduri. Nova vlada mora da započne i nove reforme, tako da je svaka nedelja gubitak potreban za reformu. Druge države napreduju, a mi stojimo, što znači da nazadujemo. Sve u ministarstvima je u praznom hodu jer svi čekaju da dođu novi ministri - kaže ekonomista Ana Jolović iz Centra za slobodno tržište.

zoom

Miroslav Miletić: Roba ne može na Kosmet


- Konkretno, ako govorimo o problemima prodaje robe na Kosovu i Metohiji, kašnjenje šteti. Nijedna od ovih firmi ne može da dostavi robu jer Priština ne prihvata deklaracije koje sad stoje na njoj. Potrebno je da se usaglasi dokumentacija, odnosno da naša vlada promeni određenu uredbu. Prodaja prehrambenih proizvoda godišnje je vredna oko 250 miliona dolara - objašnjava Miroslav Miletić, direktor „Bambi Banata“.

zoom

Miloš Bugarin: Omogućiti investicije


Da prioritet svih prioriteta mora biti formiranje vlade, smatra i Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije:

- Privreda očekuje i zahteva od svih koji se bave politikom da ta vlada ostane na reformskom kursu i nastavi reforme odlagane pod izgovorom da vlada kriza. Bitno je da ne dođe do velikih promena, a od brzine kojom reaguju zavisi privredni ambijent i investicije.

zoom

Miroslav Zdravković: Novi izbori - najgore rešenje


Srbija je u vrlo lošoj ekonomskoj situaciji, koja je posledica krize u Grčkoj i Italiji, i zbog toga je neophodna stabilna vlada. Najgore bi bilo da se uopšte ne postigne dogovor i da uđemo u nove izbore. Treba tražiti što jednostavnije rešenje jer su ekonomski problemi veliki i nagomilani - smatra ekonomista Miroslav Zdravković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.