Apel davaocima krvi, najpotrebnije RH negativne grupe

Izvor: RTS, 11.Jun.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel davaocima krvi, najpotrebnije RH negativne grupe

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije apeluju da nedostaju sve krvne grupe, a najviše one sa RH negativnim faktorom.
U Institutu za transfuziju danas je od 7-12 časova svega 35 osoba je dalo krv, a kako bi se izbegle nestašice potrebno je više od 50 davalaca.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi kaže za RTS da krvi ima za nešto manje od dva dana.
"Pored RH negativinh, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrebna je i B pozitivna krvna grupa, s obzirom na pacijente koji treba da prime transfuziju. Sve grupe su potrebne, sem AB pozitivne", navodi Antuljeskovljeva.
Kako je naglasila, da bi Institut neometano funkcionisao, potrebno je da dnevno krv da 100-120 osoba, a u ekipama na terenu od 200 do 250.
Institut snabdeva beogradski zdravstveni sistem i 12 centara u Srbiji.
Građani mogu da daju krv svakog dana u Institutu od 7-19 časova, u Urgentnom centru u prostoriji za Fizikalnu medicinu od 9-16 časova i brojnim ekipama na terenu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.