Izvor: B92, 17.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antikineski leci na Novom Beogradu

Beograd -- Stanovnici Novog Beograda dobijaju u poštanskim sandučićima ovih dana letke u kojima se poziva na iseljavanje Kineza iz Srbije. To je samo novi u nizu ispada koji se dovodi u vezu sa sve većim brojem kineskih državljana koji rade u Srbiji. Savezni ministar za etničke i verske zajednice Rasim Ljajić, kaže da bi državni tužilac trebalo da po službenoj dužnosti reaguje na svako širenje mržnje, verske i naconalno netrpeljivosti.

Uz obaveštenje da je opstanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srba ugrožen, nepotpisani autor pomenutih letaka poziva na bojkot imigranata i poručuje: "Srbin za Srbina" i "Srbija Srbima". Gospodin Šen Hong je u Beograd došao 1985. godine i kao stipendista završio postdiplomske studije na Mašinskom fakultetu. Hong ističe da je dugogodišnje prijateljstvo počelo da se kvari u poslednjih 5 godina. "Često nam ljudi dobacuju, psuju, viču 'žuti idite nazad', često se to sada dešava. Evo sinoć su dva dečaka iz čista mira počeli da me psuju na engleskom. Ne sećam se da je ranije bilo takvih stvari", kaže Hong.

Kinezi se u našoj zemlji uglavnom bave trgovinom. Savezni ministar za etničke i verske zajednice Rasim Ljajić smatra da problemi često imaju uzrok u konkurenciji među trgovcima, a da zatim dobijaju rasistički karakter. "Ovo treba da bude država koja je otvorena za sve ljude, dakle i za one koji ovde dolaze da razvijaju posao, to je, pre svega, interes ove države, osim toga mi smo država sa heterogenim etničkim sastavom, i ovakve situacije mogu da utiču i na unutrašnju etničku stabilnost, odnosno nestabilnost", ističe Ljajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.