Anđelino srce čeka kontrolu

Izvor: RTS, 18.Jan.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđelino srce čeka kontrolu

Četrnaestogodišnja Anđela Aleksić iz Borovca kod Bujanovca pre dve godine je dobila novo srce na klinici u Beču. Novac su tada donirali humani ljudi, a na računu klinike ima novca samo za još jednu kontrolu, zakazanu za 21. januar.
Kontrole su neophodne na svakih šest meseci, a Fond za zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove kontrola i prevoza jer osiguranik nije upućen na lečenje u skladu s >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravilima.

Ono što je drugoj deci uobičajeno, za Anđelu je dragoceno. Tek odnedavno njen život podseća na onaj koji vode njeni vršnjaci. Uz obaveznu terapiju lekovima i kontrole dva puta godišnje, može redovno da ide u školu, uči, druži se sa vršnjacima.
Anđela kaže da pre operacije nije mogla da hoda, vozi bicikl i da trči.
Nerado se seća perioda pre transplantacije, imala je tada svega 26 kilograma i kardiomiopatiju, proširenje srčanih komora. Neophodno joj je bilo novo srce.
"Tada smo pitali, rekli su da država ne može da pomogne, nema novac, sada idemo, a za dalje ne znam kako ćemo", kaže majka Marina Aleksić.
Nakon prethodne kontrole poslali su Aleksići zahtev Fondu za zdravstveno osiguranje da im nadoknade putne troškove, za benzin i putarine oko 23.000 dinara. Odbijeni su.
U obrazloženju stoji da prethodno nisu podneli zahtev za upućivanje na lečenje u inostranstvo, nisu pribavili stručne nalaze i mišljenje lekarske komisije, već je došlo do samoinicijativno obavljenog lečenja.
"Otišla je direktno sa dečje klinike u Tiršovoj, čim su pronašli srce, nismo bili sami, sva sredstva su prikupljena iz donacije", kaže otac Slavoljub Aleksić.
Da bi se prikupio novac za Anđelinu operaciju – potrudili su se mnogi humani ljudi. Sav novac je uplaćen na račun klinike u Beču, a novca ima za još jednu kontrolu.
"To je rizik, kockanje, ne znate da li ćete sakupiti 120.000 evra, ovo je sada najbolje što je država mogla da učini za bolesnu decu – da formira Fond", kaže Ljubinka Milovanović iz "Životne pomoći".
Šestočlana porodica Aleksić živi u Borovcu kod Bujanovca od poljoprivrede i povremenih sezonskih poslova. Za terapiju lekovima za šest meseci potrebno je 180 evra, a jedna kontrola u Beču, ultrazvuk, EKG i analiza krvne slike – koštaju 1.700 evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.