Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza zagađenja Bačkog kanala

Vrbas -- Veliki bački kanal jedan je od najzagađenijih vodenih tokova u Evropi, a danas je počela analiza zagađenja.

To je višedecenijski ekološki problem opština Vrbas, Srbobran i Kula. Stručnjaci Javnog preduzeća "Vode Vojvodine" danas su u Vrbasu počeli da uzimaju uzorke mulja iz Velikog bačkog kanala na više lokacija i taj posao trajaće narednih mesec dana.

Posle uzimanja uzoraka, na više nivoa, od površine vode do dna, uslediće analiza mulja, a zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti određena tehnologija za otklanjanje toksičnih materija i konačno čišćenje kanala, rekao je danas novinarima profesor novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Božo Dalmacija.

"Narednih dana stručnjaci će obilaziti fabrike u Vrbasu, upoznaće se sa njihovom tehnologijom i predložiti im na koji način da reše ispuštanje otpadnih materija u kanal", kazao je Dalmacija koji je i vođa navedenog projekta.

On je podsetio da su prošle godine zagađivači potpisali akcioni plan i time su se obavezali da u roku od tri godine ugrade prečistače i da prestanu da zagađuju kanal.

Tek kad zagađivači ugrade prečistače otpadnih voda, kako je objasnio, ima smisla čistiti kanal i raditi na tome da se on dovede u prvobitno stanje.

Tri godine je potrebno da se otkloni mulj iz kanala u bezbedne kasete, a onda će se nastaviti čišćenje od toksičnih materija, koje može trajati i do 10 godina", kazao je Dalmacija.

Prema njegovim rečima, ukoliko analize pokažu da u mulju iz kanala ima puno toksičnih elemenata, napraviće se bezbedna deponija za mulj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.