Izvor: B92, 13.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amputacije zbog petardi

Beograd -- Amputacije šaka, opekotine, kontuzije, oštećenje vida, samo su neke od posledica korišćenja petardi tokom novogodišnjih praznika.

Izveštaji o povređenima iz Urgentnog centra i Hitne pomoći, ukazuju da je ove godine broj povređenih premašio sve dosadašnje. Lekari apeluju da se tokom Srpske Nove godine ne koriste petarde i vatrometi, kako bi bilo što manje onih koji će jutro dočekati na nekoj od klinika.

Gađanje petardama, bacanje eksplozivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naprava u džepove ili pod noge, samo su neke od "bezopsanih igara" koje zabavljaju ne samo decu već i one starije. Povređeni su najčešće oni koji njima i rukuju.

Lekari ističu da se mladi neretko takmiče ko će duže da drži petardu u ruci, zbog čega su najčešće amputacije prstiju i šaka. Oni podsećaju i na jedan od najradikalnijih slučajeva koji je imao kobne posledice.

Posledice igranja sa petardama mogu biti i trajno gubljenje vida ili invaliditet. U odnosu na obične petarde, lekari ističu da su povrede mnogo teže od eksplozivnih naprava koje deca sama prave. U Srbiji samo desetak firmi ima dozvolu za prodaju pirotehničkih sredstava tzv. prve vrste, dok svaka druga prodaja pirotehnike nije dozvoljena. Međutim, na bilo kojoj beogradskoj, moguće je pronaći širok izbor pirotehničkih sredstava od vatrometa do petardi svih vrsta, po vrlo pristupačnim cenama.

Beogradska policija zaplenila je tokom praznika oko 150.000 petardi koje su se našle na uličnom tržištu. Do uličnih prodavaca, petarde i ostala pirotehnika stižu uglavnom sa Dalekog istoka i sumnjivog su kvaliteta, a s obzirom na moguće posledice, lekari upozoravaju da su opasne za upotrebu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.