Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije pomaže patrijarhu Pavlu

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je, kao najstariji član Svetog arhijerejskog sinoda, imenovan da pomaže patrijarhu Pavlu u obavljanju dnevnih poslova u Sinodu, Upravnom odboru Srpske patrijaršije i u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj. Informativna služba SPC je saopštila da je odluku o imenovanju mitropolita Amfilohija za patrijarhovog pomoćnika doneo Sveti arhijerejski sinod, koji je istovremeno imenovao vikarnog episkopa hvostanskog Atanasija da pomaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mitropolitu Amfilohiju u poslovima Arhiepiskopije.

Istom odlukom, kako se navodi, stavljena je van snage snage ranija odluka kojom je za period od 26. aprila do 26. maja za pomoćnika patrijarha Pavla imenovan mitropolit Jovan, tada najstariji episkop u Sinodu. Uz napomenu da u crkvenom zakonodavstvu ne postoji termin zamenika, u saopštenju SPC se navodi da je "jasno da u slučaju bolesti patrijarha neko mora da zamenjuje, odnosno da mu pomaže". U objašnjenju je naglašeno da se, kako nalaže Ustav SPC, "umoljava njegovo visoko preosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije" da preuzme ovu privremenu funkciju "koja ničim ne prejudicira budući izbor patrijarha, kao što se to nije desilo ni u slučaju mitropolita Jovana, i pored dve godine pomoćničkog staža uz tada obolelog patrijarha Germana".

U saopštenju se navodi da je "nedopustivo lažno i netačno informisanje nekih medija za koje će nadalje biti zatvorni patrijaršijski telefoni". Posebno oštri prekori upućeni su pojedinim beogradskim medijima čiji su novinari, kako se navodi, koristeći neimenovane izvore "iz vrha Crkve", u više navrata pogrešno i ne baš dobronamerno informisali javnost o događajima u SPC.

(Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------





Poglavar SPC na VMA

Delegacija Islamske zajednice Srbije sa Reis ul ulemom Ademom Zilkićem na čelu posetila je juče patrijarha srpskog Pavla koji se od subote nalazi na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji i poželela mu brz oporavak.

Poglavara Srpske pravoslavne crkve juče su posetili i članovi Svetog arhijerejskog sinoda. Patrijarh je, s obzirom na njegove 93 godine, sasvim pristojnog zdravstvenog stanja, javljaju agencije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.