Amfilohije bez znanja Sinoda pozivao na ustoličenje

Izvor: Politika, 01.Okt.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije bez znanja Sinoda pozivao na ustoličenje

Lider SNS u Pećku patrijaršiju ide privatno, kaže Aleksandar Vučić. – Ministar vera Bogoljub Šijaković ne ide, jer uvažava preporuku SPC

Na ustoličenje patrijarha srpskog Irineja sutra u Pećkoj patrijaršiji, prema saznanjima „Politike”, neće ići niko od ministara u Vladi Srbije niti državnih sekretara. Oni će, tako, poštovati preporuku Svetog arhijerejskog Sinoda, da ministri, lideri političkih stranaka i istaknute političke ličnosti uvaže sporazum Sinoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i međunarodnih organizacija na Kosmetu kako bi se sprečila mogućnost bilo kakvih provokacija.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče agenciji Tanjug da neće ići na ustoličenje i da će poštovati preporuku Sinoda, iako je i on, pre objavljivanja ove odluke, dobio poziv „crkvene vlade” da prisustvuje ustoličenju. Aleksandar Raković, savetnik u Ministarstvu vera, objasnio nam je da ni ministar vera, Bogoljub Šijaković, neće prisustvovati ceremoniji ustoličenja. S druge strane, u Srpskoj naprednoj stranci potvrđeno nam je da će lider te stranke, Tomislav Nikolić, prisustvovati ustoličenju. Na konferenciji za novinare njegov zamenik, Aleksandar Vučić, istakao je da će Nikolić ići u Pećku patrijaršiju kao privatno lice, bez obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Posle odluke da samo predsednik države predstavlja Srbiju u Pećkoj patrijaršiji, Nikoliću je rečeno da obezbeđenje MUP-a Srbije više nema podršku Ministarstva za Kosovo i Metohiju i da ne može da mu obezbedi prolaz do Pećke patrijaršije, te da to može da uradi samo kao privatno lice”, izjavio je Vučić novinarima, dodajući da će možda i on prisustvovati ustoličenju.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, poziv Tomislavu Nikoliću uputio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je i predsednik odbora za organizaciju i pripremu ustoličenja, ali i član Svetog arhijerejskog Sinoda. U izjavi za jedne dnevne novine, i sam Tomislav Nikolić rekao je da je dobio poziv „od Amfilohija”. Nezvanično, ni odbor za pripremu ustoličenja ni Sinod nisu uputili poziv Nikoliću, budući da je dogovor bio da se pozivi ne šalju političkim liderima kako događaj ne bi bio ispolitizovan. Navodno, mitropolit Amfilohije je, bez znanja odbora i Sinoda, potpisao pozive, koji su osim Nikoliću upućeni liderima još nekih političkih stranaka, dan pre objavljivanja saopštenja u kojem Sinod poziva političare i članove vlade da doprinesu da svečani događaj prođe bez provokacija. Pozive su, navodno, dobili i Vojislav Koštunica, Dragan Todorović i Velimir Ilić.

U Pećkoj patrijaršiji sutra se očekuje oko 5.000 ljudi, a delegacije episkopa iz Evrope i Australije već su počele da stižu, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je juče u severnom delu Kosovske Mitrovice osveštao zgradu Studentskog centra. „Nadam se da će u nedelju biti pravi sabor, nastavak osmovekovnih pećkih sabora koji se nisu prekidali. Pećka patrijaršija pomalo liči na reku ponornicu jer je jedno vreme kroz istoriju bila bez neposrednog episkopa”, rekao je u izjavi Tanjugu mitropolit Amfilohije.

J. Čalija

objavljeno: 02/10/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Amfilohije na svoju ruku pozvao opoziciju u Peć

Izvor: Blic, 01.Okt.2010

Mitropolit Amfilohije bez dogovora sa ostalim članovima Sinoda SPC uputio je poziv opozicionim liderima da dođu na ustoličenje patrijarha u nedelju, saznaje „Blic”. Osim Tomislava Nikolića, koji je sam to objavio, poziv su dobili i lideri Nove Srbije Velimir Ilić, radikala Dragan Todorović...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.