Američka kompanija umalo izgubila 3 miliona dolara u klasičnoj phishing prevari

Izvor: NovaEnergija.net, 30.Mar.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka kompanija umalo izgubila 3 miliona dolara u klasičnoj phishing prevari

Finansijska direktorka Mattel-a bila je žrtva phishing-a (prevara menadžera online finansijskog računa predstavljanjem sebe kao legitimne kompanije) usled koje je kompanija iz Los Anđelesa koja pravi igračke umalo prenela 3 miliona dolara kineskim hakerima.
Odlično tempiran, za vreme velikih korporativnih promena, email je stigao u inbox anonimne direktorke i tražio da se pomenuta cifra isplati dobavljaču iz Kine. Mattel je bio u tranzicionom >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << periodu, novi generalni direktor Kristofer Sinkler tek je preuzeo funkciju i to je znatno pomoglo prevarantima.
Poslat email je bio fascinantan. Izgledalo je kao da ga je poslao Sinkler lično. Protokol Mattel-a zahteva da transferi sredstava moraju biti odobreni od strane dva visoko rangirana menadžera. Ona je bila jedan, a Sinkler (za kojeg je verovala da je tražio sredstva) drugi. Potom je prebacila 3 miliona dolara na račun Banke Venžu i Kini. Nekoliko sati kasnije pomenula je isplatu Sinkleru i shvatila da nešto nije u redu. Mattel je pokušao da zaustavi transfer, ali ih je banka informisala da je novac već stigao u Kinu.
Šanse Mattel-a da vrati novac su bile minimalne, skoro nikakve usled novonastale reputacije Kine kao globalnog haba za pranje novca. Srećom po Mattel, transfer je odrađen na praznik banke u petak. To je kompaniji kupilo vreme – novac nije mogao da bude povučen do ponedeljka. Uz saradnju sa kineskim vlastima, imali su dovoljno vremena da vrate svoja 3 miliona dolara.
Posle ove informacije, velike kompanije bi trebalo da edukuju svoje zaposlene o opasnosti phishing-a, ali to se verovatno neće desiti. Mattel je imao sreće pošto se ovakve prevare uglavnom ne završavaju srećno po kompaniju.
Izvor: thenextweb.com
Foto: pixabay.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.