Izvor: RTS, 26.Nov.2021, 15:20

Ambasadorka Srbije Tamara Rastovac Siamašvili izabrana za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Republike Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je, na 213. zasedanju, za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine.
Izbor Tamare Rastovac Siamašvili za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska čestitala je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, saopšteno je iz Ministarstva.

"Čestitam ambasadorki na ovom velikom uspehu za Republiku Srbiju u najznačajnijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetskoj organizacija u oblasti prosvete, nauke i kulture", navela je Gojkovićeva.
Dodala je da je izbor predstavnika Srbije na ovu visoku funkciju je snažna afirmacija politika i aktivnosti naše zemlje na multilateralnom planu, doslednog zalaganja za principe Uneska, kao i značajan pokazatelj uvažavanja rada ambasadorke Tamare Rastovac Siamašvili u ovoj organizaciji.
"Posebno pozdravljam činjenicu da je na ovu poziciju izabrana sa izuzetno ubedljivom podrškom od 56 glasova 'za' i 2 uzdržana. Ovo priznanje i odgovornost koja je poverena predstavniku Republike Srbije na uverljiv način potvrđuje da naša zemlja na najširem međunarodnom planu sve više uživa poštovanje zahvaljujući privrženosti principima međunarodnog prava i univerzalnim vrednostima čovečanstva", istakla je ministarka kulture.
Dodala je da područje i oblasti rada Organizacije Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu na globalnom planu sve više dobija na značaju u suočavanju sa globalnim izazovima.
"Za Republiku Srbiju su od posebnog značaja aktivnosti Uneska u oblasti kulture, kulturnog razvoja i zaštite kulturnog nasleđa. Ovim putem će Republika Srbija, koja je u potpunosti posvećena ciljevima i principima Uneska, biti u prilici da pruži još snažniji doprinos temeljnim vrednostima i strateškim projektima organizacije", poručila je u čestitki Maja Gojković.
Selaković: Velika častMinistar spoljnih poslova Nikola Selaković čestitao je Tamari Rastovac Siamašvili na izboru za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska, ističući da je tim izborom Srbiji i njoj učinjena velika čast.
"Veliki uspeh za našu Srbiju i srpsku diplomatiju, takođe velika čast za naše ministarstvo i našu ambasadorku", rekao je Selaković, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.
On je naglasio da je to prvi put da Srbija dobije ovako visoku poziciju u toj međunarodnoj organizaciji.
Današnji izbor je, prema rečima ministra, još jedna potvrda da je Srbija u Unesku uvazena kao konstruktivan i odgovoran partner i da naš stalni predstavnik, ambasador Tamara Rastovac Siamašvili ima izvanrednu profesionalnu reputaciju u toj organizaciji.
Selaković je izrazio uverenje da će ona funkciju obavljati časno i odgovorno u svim domenima rada Uneska, i da će uporedo sa tim nastaviti da zastupa državne i nacionalne interese Srbije.
Tamara Rastovac Siamašvili je za ambasadorku Srbije pri Unesku imenovana 2019. godine, a pre toga je obavljala više funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova u kojem je angažovana od 1998. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tamara Rastovac Siamašvili: Predsedavanje Izvršnim savetom Uneska prilika da se glas Srbije jače čuje

Izvor: RTS, 27.Nov.2021, 10:07

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je u Parizu za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska. Za RTS kaže da je izbor na tu poziciju ogromna čast i odgovornostm, ali i prilika da se glas Srbije jače i dalje čuje. . Tamara Rastovac Siamašvili...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.