Ambasadori u nošnjama

Izvor: Politika, 06.Nov.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadori u nošnjama

Ansambl subotičkog Omladinskog kulturno-umetničkog društva „Mladost” za poslednjih 18 godina imao je isto toliko turneja po Francuskoj

Subotica – Folklorni ansambl Omladinskog kulturno-umetničkog društva „Mladost" vratio se iz Francuske sa desetodnevne turneje, druge u toj zemlji tokom ove godine. U julu je grupa igrača do 14 godina nastupila na Festivalu folklora u Beziru, kao jedini ansambl iz inostranstva.

– Za devet dana imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smo devet nastupa u devet gradova – kaže nam Marin Jaramazović, direktor OKUD-a „Mladost", ansambla koji je u Francuskoj više nego rado viđen gost: u toj zemlji su tokom poslednjih 18 godina imali isto toliko turneja.

– Presudnu zaslugu za to ima dr Čedomir Čolaković, profesor francuskog jezika, koji u Parizu živi od 1954. godine, a veliki je zaljubljenik u našu tradiciju i folklor. Od 1991. nam organizuje gostovanja po Francuskoj, i zahvaljujući njemu postali smo jedino amatersko društvo iz Srbije koje gostuje punih 18 godina u Francuskoj. Postali smo svojevrsni ambasadori naše zemlje i folklora – kaže Jaramazović, a igračica Isidora Maravić dodaje da na njihove koncerte uglavnom dolaze Francuzi, koji skandiranjem i pljeskanjem u ritmu aktivno učestvuju u programu.

Nastupi „Mladosti" se najavljuju na bilbordima, kao i u štampanim publikacijama koje objavljuju programe kulturnih centara francuskih gradova u kojima nastupaju, a gotovo uvek se za članove „Mladosti" priređuju prijemi kod gradonačelnika.

– Ove godine smo po drugi put, nakon četiri godine, nastupali u gradiću Kapel le Grand kod Denkerka. Po uobičajenom redu pozdravio nas je dugogodišnji gradonačelnik i iznenadio sam se kada je precizno naveo sa koliko novih koreografija smo došli. Mi se zaista trudimo da svaki put nastupimo sa osveženim programom, ali nismo očekivali da dobijemo i ovakvu potvrdu francuske gostoljubivosti – naglašava Marin Jaramazović.

Aleksandra Isakov

[objavljeno: 07/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.