Ambasada Slovačke: Počast svim žrtvama rata

Izvor: RTS, 07.Jan.2015, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada Slovačke: Počast svim žrtvama rata

U vreme sećanja na 100. godišnjicu početka Prvog svetskog rata, Slovačka odaje počast svim žrtvama rata i podseća da je na njenoj teritoriji sahranjeno oko 5.700 srpskih vojnika, saopštila je ambasada Slovačke u Beogradu.
Srpski vojnici iz Velikog rata sahranjeni su, kako je navedeno u saopštenju ambasade, na grobljima u Velikom Međeru, 70 kilometara jugoistočno od Bratislave, i u Trenčinu, 130 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kilometara severoistočno od Bratislave. O tim grobljima brinu nadležne lokalne vlasti.

Groblje u Velikom Međeru, gde je sahranjeno oko 5.500 srpskih vojnika, u dobrom je stanju i tamo je sagrađena nova kapela, prenosi Tanjug.
Pre osam godina, grad je započeo rekonstrukciju celokupnog groblja, koje je danas renovirano i grobnice su obnovljene.
Grad ima dobru saradnju i sa ambasadom Srbije u Bratislavi. Predstavnici ambasade svake godine posećuju groblje da odaju počast palim borcima.
"Mora se reći da je u vreme totalitarnog režima u bivšoj Čehoslovačkoj deo groblja degradiran i korišćen kao poligon za pse. No, veći deo groblja u Velikom Međeru je svakako bio netaknut", piše u saopštenju.
Ambasada je u saopštenju navela da Vojno groblje u Trenčinu, koje je sastavni deo gradskog groblja, nije, prema relevantnim gradskim vlastima, u optimalnom stanju pošto uprava groblja nema dovoljno finansijskih sredstava za sveobuhvatno renoviranje nadgrobnih spomenika.
Stanje spomenika je slično kao na ostalim grobljima sa starim grobnicama, koje podležu zubu vremena.
Na groblju u Trenčinu se nalazi i takozvana "Srpska kapela", u koju su preneseni posmrtni ostaci svih srpskih vojnika - njih oko 200, a "informacije koje su se pojavile u javnosti da je u Trenčinu, navodno, sahranjeno 1.000 srpskih vojnika i to izvan areala groblja, nisu zasnovane na istini, navela je ambasada Slovačke.
"Slovačka Republika odaje počast svim žrtvama rata i visoko ceni to što i Republika Srbija i njene relevantne lokalne vlasti obraćaju pažnju na grobove slovačkih vojnika na teritoriji Srbije. Posebna zahvalnost pripada gradu Kragujevcu, koji dostojanstveno održava lokaciju kod spomenika slovačkim vojnicima u austrougarskoj vojsci, koji su, po presudi njihove komande, pogubljeni pri kraju Prvog svetskog rata", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasada Slovačke: Počast svim žrtvama rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2015

U vreme sećanja na 100. godišnjicu početka Prvog svetskog svetskog rata, Slovačka odaje počast svim žrtvama rata i podseća da je na njenoj teritoriji sahranjeno oko 5.700 srpskih vojnika, saopštila je ambasada Slovačke u Beogradu...Srpski vojnici iz Velikog rata sahranjeni su, kako je navedeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.