Amandmanom do novih radničkih stanova

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandmanom do novih radničkih stanova

Pošto je obezbeđena garancija države za kreditnu podršku, na proleće bi u Kraljevu trebalo da otpočne gradnja na mestu starog radničkog naselja

Kraljevo – Teško je utvrditi da li Jovovom ili Ivanovom zaslugom, ali je najvažnije da će država, ipak, podržati kreditno zaduženje kod evropskih banaka da bi se gradile nove umesto starih, oronulih i zemljotresom oštećenih zgrada u naselju duž Dositejeve ulice u Kraljevu.

Donedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve je bilo tako neizvesno i daleko, što je dovelo do uznemirenja stanara i polemike među lokalnim političarima, naročito posle elektronske poruke iz Ministarstva finansija da „Kraljevo više nije prioritet u pogledu pomoći iz republičkog budžeta“. Onda je pred usvajanje budžetskog akta Ivan Jovanović, lider ovdašnjih demokrata i poslanik, ministru Dinkiću o tome uputio poslaničko pitanje, a Jovan Nešović, šef ovdašnjeg ogranka URS-a sa ministrom i razgovarao. I, usledio je amandman na budžetski akt pa je tako u taj dokument ušla stavka od osam miliona evra garancije za realizaciju projekta takozvane urbane revitalizacije pomenutog naselja u Kraljevu. To je smirilo strasti stanara koji su imali u planu i proteste, a među političarima pokrenulo novu javnu polemiku na temu ko je zaslužniji.

– No, nisu važne zasluge i politički poeni, doprinele su ovome sigurno i demokrate. Najvažnije da će država biti garant za iznos kredita od osam miliona evra kod Razvojne banke Evrope što, uz onaj od deset miliona evra kod Evropske investicione banke, čini, kako se to kaže, zatvorenom finansijsku konstrukciju za izgradnju novih zgrada u tom naselju. Tamo ljudi zaista žive u teškim, rekao bih nehumanim uslovima – ističe Jovan Nešović, koji je ovde lider URS-a i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za ekonomski razvoj.

Inače, u naselju duž Dositejeve ulice rušile bi se stare a podiglo bi se osam novih stambenih zgrada sa oko pet stotina stanova. Polovina bi bila podeljena stanarima koji sada tamo žive, jedan broj poslužio bi za raseljavanje stare radničke kolonije koja je u susedstvu, a ostatak stanova bio bi namenjen tržištu. U okviru tog projekta, u ovom kraju planirana je i izgradnja jednog većeg tržnog centra, odnosno nekoliko poslovnih lokala.

Sada sledi procedura oko kredita i izrada urbanističke dokumentacije, što je zadatak stručnih službi lokalne samouprave. Nije to mali posao, ali u ovdašnjoj direkciji za izgradnju smatraju da bi, ipak, gradnja prvih zgrada mogla da počne na proleće, odnosno naredne građevinske sezone.

M. Dugalić

objavljeno: 05.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.