Alge uzburkale belocrkvanska jezera

Izvor: Politika, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alge uzburkale belocrkvanska jezera

Iz Zavoda za javno zdravlje tvrde da je voda neškodljiva za kupače i da je njihov izveštaj „neko” pogrešno protumačio, a predsednik opštine najavljuje krivične prijave zbog širenja dezinformacija, iako ne spori da na površini ima algi i uginule ribe karašice, a da su oko jezera i naselja sa „septičkim jamama propusnog tipa”

Bela Crkva – Nakon primene adekvatnih mera, voda u belocrkvanskim jezerima sada je ispravna za kupanje. Istina, od 2006. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povećano je prisustvo nitrita, ali to ne narušava zdravstvenu ispravnost vode, koja je u granicama druge kategorije. Po svemu sudeći, naše prethodne rezultate ispitivanja kvaliteta vode neko je pogrešno tumačio – rekla je na konferenciji za novinare održanoj u SO Bela Crkva direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje Ljiljana Lazić. O ispravnosti vode (uzorci su uzeti sa Gradskog i Vračevgajskog jezera) govorila je i dr Ljiljana Jovanović, a povod obraćanja javnosti je to što se već duže vreme u Beloj Crkvi pronosi priča da je jezerska voda, naročito u Gradskom jezeru, neispravna za kupanje, kao i da su na površini viđene uginule ribe. Primetne su i naslage algi, posebno u delovima Gradskog jezera koji su u zavetrini. Na konstataciju dopisnika „Politike” da taj prizor ne deluje nimalo lepo, predsednik opštine Boris Đurđev oštro je uzvratio da „novinari nisu kompetentni za procenu zdravstvene ispravnosti vode”, a da se alge svakodnevno sakupljaju i iznose na obalu. Đurđev je obećao i češću proveru zdravstvene ispravnosti jezerskih voda.

– Od 2005. godine razmišljamo i o čišćenju jezerskog dna, kako bismo sasekli stvaranje algi, ali nadležni u pokrajini i republici su se oglušili o naše zahteve za finansijsku pomoć – objasnio je Đurđev.

On je demantovao priče da je mlađ, kojom je poribljavano Gradsko jezero, viđena kako uginula pluta na površini.

– Moj otac je ribolovac, pa znam dosta o ribama. Reč je o uginuloj sunčici, ili karašici, kako je još zovu, i ona predstavlja riblji korov, koji živi u plićacima. To je jedina riba koja je uginula – demonstrirao je svoje ihtiološko znanje predsednik belocrkvanske opštine.

Đurđev je, doduše, potvrdio da delovi novih naselja, blizu jezera, nemaju kanalizaciju, pa se tamo koriste „septičke jame propusnog tipa”, a u zaključku je istakao:

– Sad imamo dokaze o zdravstvenoj ispravnosti jezerske vode, pa ću javnom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu zbog širenja dezinformacija, koje nanose štete životnom standardu naših građana. U Beloj Crkvi se zna ko je delio pamflete o neispravnosti vode – rekao je Đurđev, odbivši da kaže o kome je reč.

J. Danilović

[objavljeno: 10/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.