Alge „popile” užičku vodu

Izvor: Politika, 27.Dec.2013, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alge „popile” užičku vodu

Stručnjaci užičkog Zavoda za javno zdravlje, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Batut”, posle višednevnih ispitivanja, objavili da je voda neispravna i za piće i za pripremu hrane, pa je Republička sanitarna inspekcija preksinoć zabranila njeno korišćenje

Užice – Nenadana nevolja zadesila je Užičane: mada imaju vodosistem „Vrutci” na reci Đetinji dovoljan da napoji dva ovakva grada, ostali su najednom bez vode za piće. Teče ona kroz slavine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u izobilju, i niko se za sada ovde nije zarazio niti oboleo, ali su stručnjaci užičkog Zavoda za javno zdravlje, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Batut”, posle višednevnih ispitivanja, objavili da je neispravna i za piće i za pripremu hrane, pa je Republička sanitarna inspekcija preksinoć zabranila njeno korišćenje.

Građani su se uznemirili tom informacijom i odmah pohrlili u trgovine da kupuju flaširanu vodu i ispraznili rafove, da bi se juče donekle primirili kad je situacija delimično stabilizovana. Iz okolnih gradova brzo su pritekli u pomoć Užičanima: poslate su i po gradu raspoređene desetine cisterni s pijaćom vodom, na kojima građani pune svoje balone, kante, flaše. Prioritetno su snabdevene zdravstvene ustanove, pekare, škole, vrtići, a ovdašnji Štab za vanredne situacije nastoji da u svaki deo grada stignu cisterne i najavljuje urednije snabdevanje flaširanom vodom.

Problem s vodom je na vodoakumulaciji „Vrutci”, s koje se bezmalo ceo grad snabdeva. Tu su se pojavile alge: vidne su njihove naslage koje ovo jezero na Đetinji gotovo prekrivaju, a ima ih i svuda u dubini. „Cvetanje” algi u vodozahvatu, njihovo intenzivno razmnožavanje učinilo je da stignu i u vodu za piće, navode na osnovu analiza u užičkom Zavodu za javno zdravlje i dodaju da ipak nije došlo do ugrožavanja zdravstvenog stanja stanovništva.

Doznajemo da se prva manja „fleka” od algi pojavila u tom jezeru još 8. decembra, da bi se sedmicu kasnije znatno proširila. Jezero dugo osam kilometara, u kome je upravo zbog sušnih dana slab dotok vode, gotovo celo je prekriveno algama koje plutaju. U ovoj akumulaciji je trenutno oko 40 miliona kubika vode, a maksimalna zapremina je 54 miliona. Stručnjaci zavoda već više dana prate ta dešavanja i ispituju pogoršanje kvaliteta vode, pa su preksinoć odlučili da se zabrani njeno korišćenje. U JKP „Vodovod” ističu da pri ovakvom stanju na vodozahvatu njihova tehnologija u fabrici za preradu vode nije u stanju da takav, za njih neočekivan, kvalitet vode preradi do nivoa čiste za piće. Zato je, da se spreče teže posledice, preventivno naloženo da se ne pije niti od nje priprema hrana.

O razlozima zbog kojih se alge proširuju jezerom, upućeni ovde kažu da je reč o prirodnoj pojavi, ali snažnije izraženoj nego obično, svojevrsnoj elementarnoj nepogodi. Tokom minulih leta algi je redovno bilo u vodi užičke gradske plaže na Đetinji, a sada ih evo i desetak kilometara uzvodno, na izvorištu Vrutci.

U JKP „Vodovod” saznajemo da postoji i razmatra se rezervna varijanta za snabdevanje Užica vodom za piće. Reč je o vodozahvatu sa tzv. Velike brane na Đetinji u naselju Turica, nadomak grada. Jeste to ista rečna voda, nizvodno od Vrutaka, ali, kako se pretpostavlja, sa znatno manjom koncentracijom algi. Juče su počela stručna ispitivanja te vode i mogućnosti za njeno korišćenje. Bude li ona pogodna, uz racionalnu potrošnju, privremeno bi mogla ovaj užički problem da ublaži.

Nema toksina u vodi

Dr Olivera Janjić iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, rekla je juče da je iz Instituta ''Batut'' stigla informacija o obavljenim analizama vode. Potvrđeno je prisustvo algi u pijaćoj vodi, s tim što za sada nije dokazano da u njoj ima toksina, opasnih produkata raspadanja algi. – Građani ne treba da budu uznemireni, jer su na snazi preventivne mere za zaštitu njihovog zdravlja i ne očekuje se pogoršanje zdravstvenog stanja stanovništva. Značajno je pooštren monitoring na površini vodoakumulacije Vrutci – kazala je Janjić. Po rečima zamenika gradonačelnika Vidoja Drndarevića, traže se i alternativna izvorišta za vodosnabdevanje. Nema potrebe za panikom, ali ne možemo da kažemo do kada će ovakvo stanje u Užicu potrajati.

B. Pejović

objavljeno: 27.12.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.