Izvor: TangoSix.rs, 07.Feb.2023, 08:01

Albanija želi dodatna četiri UH-60, pokazuje interesovanje za centar za održavanje helikoptera Black Hawk

Albanija je poslala upit Sjedinjenim Državama o mogućnosti nabavke dodatna četiri srednja višenamenska dvomotorna helikoptera Sikorsky (u vlasništvu kompanije Lockheed Martin) UH-60 Black Hawk, kao deo napora za modernizaciju za opremanje ratnog vazduhoplovstva Albanije (Forca Ajrore) sa šest helikoptera Black Hawk, otkrio je albanski ministar odbrane Niko Peleši u intervjuu koji je 27. januara emitovala američka državna novinska mreža i međunarodni radio emiter Glas >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Amerike.
Peleši je rekao da su dodatne dve letelice istog tipa (za koje se već zna da su američki višak) koje su već dogovorene sa Vašingtonom, plaćene, i da su trenutno planirane za isporuku Albaniji kasnije ove godine.
– Kupovina helikoptera Black Hawk nije samo kupoprodajna transakcija – rekao je Peleši objašnjavajući da će Albanija zaista dobiti kompletan paket prema kojem će njegova država obezbediti održavanje letelica u narednih nekoliko godina, pored izgradnje kapaciteta koja bi bila organizovana u okviru Programa državnog partnerstva koji postoji između Albanije i Nacionalne garde Nju Džersija.
Govoreći dalje o izazovima koji dolaze sa isporukom UH-60, albanski ministar odbrane je rekao da bi koncept pametne odbrane koji promoviše NATO mogao da se primeni u stvaranju zajedničkog centra za održavanje helikoptera Black Hawk sa drugim balkanskim državama koje su zainteresovane za iste letelice. U tom cilju Albanija je već vodila razgovore sa susednom Severnom Makedonijom i Kosovom, rekao je Peleši.
Tačna verzija dva helikoptera iz američkih viškova koje će Albanija dobiti ove godine ostaje nepoznat, iako je logično verovati da će ova mala balkanska država najverovatnije dobiti UH-60A (Alpha) ili UH-60L (Lima). Zagonetka je i varijanta dodatna četiri helikoptera za koje je Tirana takođe zainteresovana, iako će, ako se radi o novoproizvedenim letelicama, sigurno odgovarati trenutnom standardu proizvodnje: verziji UH-60M (Mike) nedavno isporučenoj Hrvatskoj i Letoniji.
Objašnjavajući da Albanija i SAD trenutno rade na 31 odbrambenom projektu, Peleši, naglašavajući zadovoljstvo saradnjom sa Lokid Martinom, ističe uspešno korišćenje radarskog sistema ove kompanije koji je postavljen na planini Midë (u oblasti Pukeš u albanskom severnom okrugu Skadar) koji obezbeđuje dragocene informacije NATO saveznicima Grčkoj i Italiji odgovornim za vazdušnim patroliranjem nacionalnim vazdušnim prostorom Albanije.
Pušten u upotrebu novembra 2020. godine, oko 85 km severoistočno od Tirane na nadmorskoj visini od 1.680 metara, mobilni 3D AESA osmatrački radar AN/TPS-77 koji radi u L-opsegu (1,2 GHz do 1,4 GHz) ima domet od 470 km što omogućava Albaniji da nadgleda vazdušni prostor daleko izvan svojih granica: iza Plovdiva (Bugarska) na istoku, iza Barija (Italija) na zapadu, iza Novog Sada (Srbija) na severu i do Patre (Grčka) na jugu.
The post Albanija želi dodatna četiri UH-60, pokazuje interesovanje za centar za održavanje helikoptera Black Hawk appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.