Albanci najavili protest u Preševu

Izvor: BKTV News, 21.Jan.2013, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci najavili protest u Preševu

Albanci sa juga Srbije održaće danas u podne u Preševu protest zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM, najavili su njihovi politički predstavnici.
Preševo: Uklanjanje spomenika
Juče na konferenciji za novinare u Skupštini opštine Preševo govorili su albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca koji su najavili protest.
Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, Riza Halimi, rekao je da Srbija nastavlja rešenje problema nasilnim sredstvima, a ne dijalogom.
“Zajednički stav svih političkih lidera je da istrajemo u ostvarivanju legitimnih individualnih i kolektivnih prava Albanaca iz Preševske doline”, rekao je Haljimi na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa i predsednik Skupštine opštine Skender Destani i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.
Destani je rekao da je Vlada Srbije uklanjanje spomenika iz centra Preševa pokazala da “ne želi Albance u Preševskoj dolini”. On je rekao da će Albanci na jugu Srbije uz pomoć međunarodne zajednice tražiti da imaju ista prava kao i Srbi na severu Kosova.
Ragmi Mustafa, Nagip Arifi su govorili samo na albanskom jeziku iako nije bilo prevoda. Na mestu u Preševu na kojem je bio spomenik građani albanske nacionalnosti su danas upalili sveće i položili vence poginulim pripadnicima. Mesto na kojem je bio spomenik je ograđeno trakom.
Svaka albanska politička partija sa juga Srbije održaće danas vanredne sednice stranačkih skupština radi dogovora o tome šta će dalje raditi u vezi sa uklanjanjem spomenika.
Izvor: beta
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci sa juga Srbije danas protestuju u Preševu

Izvor: SandzakInfo.net, 21.Jan.2013

Albanski političari iz Preševa i Bujanovca najavili su za danas u podne protestno okupljanje Albanaca koji žive na jugu Srbije, javio je reporter agencije Anadolija. Protest je organizovan zbog uklanjanja spomenika nekadašnjim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Nastavak na SandzakInfo.net...

Protest Albanaca u Preševu, porušena groblja na Kosmetu

Izvor: Politika, 21.Jan.2013

Miran protest u Preševu, čvrstina stava zvaničnog Beograda izražena kroz izjave dvojice najviših predstavnika Vlade Srbije premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, žučne osude iz Prištine i Tirane, kao i odmereno držanje predstavnika međunarodne zajednice – obeležili...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.