Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci im kradu šume

KURŠUMLIJA - U proteklih deset godina u opštini Kuršumlija zabeležen je veliki odliv stanovništva što su stručnjaci ocenili kao zabrinjavajući trend.

Samo pre 50 godina Kuršumlija je imala više od 40.000 stanovnika, dok ih je danas upola manje - 20.000. Posle rata na Kosovu, od 1999. godine, sedam sela kuršumlijske opštine, koja se nalaze uz samu administrativnu liniju Srbije i Kosova, napuštena su i potpuno opustela.

Radovan Tanasković, koji se bavi problemom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << migracije stanovništva, naveo je da su ta sela - Trmka, Trn, Dabinovac, Raševac, Vasiljevac, Vukojevac i Tačevac - nekada bila veoma bogata i da je u njima živeo veliki broj meštana.

Kuršumlijska banja, kojoj gravitiraju napuštena sela, imala je samo do pre osam godina, ambulantu i osmorazrednu školu sa više od 1.000 đaka. Međutim, i banja je u međuvremenu prestala da radi, pa se deo stanovništva odselio i iz tog mesta.

- Migracije su počele 1953. godine industrijalizacijom zemlje. U to vreme ljudi su, težeći za boljim životom, iz sela odlazili u Kuršumliju ili u druge gradove u Srbiji, a naročito u Beograd. Poslednji talas migracije usledio je zbog prestanka rada kompletne industrije u Kuršumliji - rekao je Tanasković.

Predsednik opštine Kuršumlija Zoran Vučković ocenio je da je glavni uzrok migracije stanovništva iz pograničnih kuršumlijskih sela, nedostatak bezbednosti.

Prema njegovim rečima, naoružani Albanci sa Kosova veoma često upadaju u ta kuršumlijska sela zbog ilegalne seče drva, a često dolazi i do oružanih napada na policiju ili meštane.

- Sa kosovske strane linije razdvajanja, putna infrastruktura je veoma dobra, pa Albancima nije problem da sa najsavremenijom mehanizacijom dođu do naših šuma. Poslednji incident je zabeležen pre mesec dana u ataru sela Trn, kada su Albanici ispalili više rafala u vazduh jer su bili primećeni - rekao je Vučković za agenciju Beta.

Pa sta ako kradu , samo da ne ubijaju? Eto i Ukrainci SSSR-u krade gas , pa nikom nista? A jest platice nama NIS Pvog APRILA i obistinice se sala APRILILILILI? A lopovi albanci samo treniraju da ne zaborave svoj TESTERASKI zanat ?

laky

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.