Alarm za sistemsko suzbijanje nasilja u porodici

Izvor: RTS, 20.Maj.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarm za sistemsko suzbijanje nasilja u porodici

Posle niza situacija porodičnog nasilja u kojima je nastradalo 13 ljudi, Ministarstvo pravde je iniciralo platformu za sistemsku borbu u suzbijanju nasilja u porodici i krivičnih dela protiv polne slobode.
U dokumentu koji je u celosti objavljen na sajtu Ministarstva pravde, navodi se da će u tom pravcu u svakom osnovnom i višem javnom tužilaštvu biti formirani zajednički timovi sa ciljem da rade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na otkrivanju i krivičnom gonjenju učinilaca krivičnih dela protiv polnih sloboda i krivičnih dela protiv braka i porodice, prenosi Tanjug.

Zajednički timovi pod vođstvom javnog tužioca obuhvataće i specijalizovane pripadnike policije i službenike centara za socijalni rad, kao i psihologe i lekare, napominje se u dokumentu.
Formiranje zajedničkih timova će, kako je ukazano, omogućiti na dnevnoj bazi razmenu informacija između javnih tužilaca, policijskih službenika, službenika centara za socijalni rad, lekara i drugih članova tima, pre nastajanja krizne situacije i objediniti znanja i mogućnosti za proaktivno delovanje svih nadležnih državnih organa i institucija na jednom mestu.
Predviđeno je da specijalistička obuka za javne tužioce i policijske službenike, članove tima, bude organizovana u okviru programa obuke Pravosudne akademije i Kriminalističko-policijske akademije.
Timovi će, kako se navodi, sarađivati sa institucijama lokalne samouprave, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, organizacijama civilnog društva, "sigurnim kućama", sredstvima javnog informisanja i drugima, a biće obezbeđeno i pružanje besplatne pravne i druge pomoći za žrtve nasilja.
Za rad ovih timova Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja i Republičko javno tužilaštvo izradiće poseban akt kojim će se urediti metodologija rada i procedure postupanja.
Na inicijativu ministra pravde, ministar unutrašnjih poslova, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i ministar zdravlja, zajedno sa ministrom pravde formiraće komisiju sastavljenu od predstavnika nadležnih državnih organa i istaknutih stručnjaka, koja će analizirati važeće propise iz oblasti krivičnog i porodičnog prava, kao i iz oblasti unutrašnjih poslova i socijalne i zdravstvene zaštite, i u skladu sa tom analizom predložiti potrebne izmene, napominje se u dokumentu. 
Aleksandar Vulin ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja kaže da ovo nije nešto što može da reši jedno ministarstvo, ni minstarstvo rada, ni ministarstvo pravde, ni ministarstvo unutrašnjih poslova, već mora da se uključi celo društvo.
"Ne možete očekivati da se sve reši jednim zakonom, ne može zakon da predvidi svaku nesreću, ali zakon može da predvidi koje su to uloge, koje su dužnosti svakog dela društva, kako bi se u budućnosti ovakve tragedije smanjile, ako ne i potpuno suzbile", ističe Vulin.
Uskoro će, najavljuju, biti formirana komisija od predstavnika nadležnih ministarstava i istaknutih stručnjaka kako bi se analizirali važeći propisi iz oblasti porodičnog i krivičnog prava, unutršanjih poslova i socijalne i zdravstvene zaštite i eventualno predložile potrebne izmene.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.