Al Kapone 21. veka

Izvor: Danas, 10.Jan.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kapone 21. veka

Hoakin El Čapo Gusman, najtraženiji narkobos na svetu, šest meseci nakon bekstva iz zatvora ponovo je iza rešetaka. Policija ga je locirala i posle toga uhapsila prateći glumca Šona Pena, kome je El Čapo dao ekskluzivni intervju za časopis Roling stoun na nepoznatoj lokaciji u Meksiku. Meksički kralj droge je Penu rekao da ne oseća grižu savesti i odgovornost za krijumčarenje droge u vrednosti od više milijardi dolara u SAD, a sebe je predstavio kao porodičnog čoveka koji ne započinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << prvi kavgu i koji nasilje primenjuje samo u samoodbrani.

 "Ja sam osoba koja ni u kom slučaju ne traži probleme... Ja se samo branim, ništa više", kaže El Čapo na video-snimku uprkos činjenici da se tereti za mnogobrojna ubistva. Takođe je naglasio da se ne drogira već dvadeset godina i da je srećan zato što je na slobodi.

Kako je naveo, u posao s drogom je ušao s 15 godina jer je u to vreme jedini način "za dobavljanje novca za hranu, za preživljavanje bilo gajenje maka i marihuane. Tada sam počeo da sadim, da obrađujem i da prodajem", rekao je El Čapo i dodao da je odrastao u izuzetno siromašnoj porodici, te da je njegova majka mesila hleb koji je on prodavao.

Šef Sinaloanskog kartela je postao najmoćniji narkobos u Meksiku 2003. nakon smrti Osijela Kardenasa, lidera rivalskog kartela. Do početka 2014. je poneo titulu "najmoćnijeg trgovca drogom na svetu", a magazin Forbs ga je tri godine ranije dodao na svoju listu najvećih moćnika na planeti. Pošto je njegovo bogatstvo tada procenjeno na milijardu dolara, bio je na desetom mestu najbogatijih Meksikanaca. Forbs ga je takođe nazvao "najvećim kraljem droge svih vremena". Kao Al Kaponea dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, El Čapa je čikaška policija 2013. proglasila "državnim neprijateljem broj jedan".

Prvi put je uhapšen u Gvatemali 1993. Tada je izručen Meksiku i osuđen na 20 godina zatvora za ubistvo i trgovinu drogom. Nakon bekstva koje je izveo 2001. podmitivši čuvare, SAD, Meksiko i Interpol su raspisali poternicu, a američke i meksičke vlasti su nudile nagradu od pet odnosno dva miliona dolara za informaciju koja bi dovela do odbeglog narkobosa. Uhapšen je tek 2014. u Meksiku, ali uspeva da pobegne već u julu 2015.

Hoakin Arčivaldo Gusman Loera je rođen 1954. ili 1957. godine. Iz četiri braka ima jedanaestoro dece. Nadimak El Čapo Gusman odnosno "Kratki Gusman" je dobio zbog visine od 1,68 metara.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.