Izvor: B92, 03.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivnije protiv trgovine ljudima

Beograd -- Srbija je zemlja porekla, tranzita, ali i destinacije trgovine ljudima, kaže Hanelor Valijer.

Šefica Odeljenja za demokratiju Misije OEBS u Srbiji upozorila je da su maloletnici posebno ugrožena kategorija. Valijer je, povodom najnovijeg izveštaja o trgovini ljudima u Srbiji, koji su zajedno sačinili OEBS i nevladina organizacija ASTRA, rekla da je ovag puta pažnja posebno bila usmerena na Internet, kao sredstvo za vrbovanje žrtava trafikinga, ali i na maloletnike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao žrtve.

"Ono što je ASTRA želela da pokaže jeste to koliko je lako stupiti u kontakt sa detetom i ubediti ga da uradi nešto što je zabranjeno, a da ono ne bude svesno te opasnosti. Sve više mladih ljudi širom Srbije koristi internet, ulazi u čet sobe i u većini slučajeva roditelji nisu svesni šta njihova deca rade i zbog toga je strašno koliko je lako obmanuti decu. Čak 40 odsto maloletnika, koji koriste "čet rum", moguće je navesti na nešto što ima veze sa seksualnim zlostavljanjem ili pedofilijom".

Hanelor Valijer je rekla da Misija OEBS pomaže nevladinim organizacijama koje rade na prevenciji, otkrivanju i resocijalizaciji žrtava trafikinga i precizirala da je najbolji način da se trgovina ljudima spreči taj da im se ponudi alternativa.

"Osoba koja nije očajna ne može biti žrtva trafikinga. Ako date, obezbedite posao ili dovoljno dobro plaćen posao ljudima, oni ne ulaze u lance trgovine", dodala je Valijer.

"Želeli bismo da sa nevladinim organizacijama, ali i predstavnicima državnih organa, dogovorimo formiranje agencije za žrtve trafikinga koja će pomoći žrtvama i neće ih tretirati kao prestupnike. Pomoć žrtvama nasilja važan je instrument za pomoć policiji i pravosuđu, jer u sudnici oporavljena žrtva postaje važan svedok. Mi bismo želeli da u Srbiji tako nešto napravimo"

Prema rečima Valijerove, ovo će zahtevati vremena i novca, ali je najvažnije da postoji dobra volja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.