Izvor: RTS, 08.Maj.2021, 16:29

Ako kao prolaznici naiđemo na osobu bez svesti, šta nikako ne raditi

Dr Aleksandar Čukanović iz Hitne pomoći daje savet šta da radimo ako naiđemo na osobu bez svesti na javnom mestu i objašnjava gde grešimo iz najbolje namere. Najbolje je pacijente bez svesti okrenuti na bok i kontaktirati Hitnu pomoć, navodi Čukanović.
Za lekare Hitne pomoći intervencije na javnim mestima su svakodnevica.

Veoma često usled vremenskih promena, javljaju se hronični bolesnici. Ako naiđemo na osobu bez svesti, pokušamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da joj pomognemo - često mi, kao prolaznici grešimo iz najbolje namere.
Doktor Aleksandar Čukanović iz Hitne pomoći kaže za RTS da svi hoćemo da pomognemo i da niko ništa ne radi iz obesti.
"Stanje bez svesti je epileptični napad, koji se dešava na javnim mestima. Građani pacijenta bez svesti kvase vodom", objasnio je Čukanović na kakve scene najčešće nailaze u Hitnoj pomoći.
Dodaje da kada dođu na lice mesta i naiđu na pacijenta koji je ispolivan vodom ne znaju da li ima srčane tegobe ili neke druge.
Njegov savet je da pacijente koji su bez svesti sugrađani okrenu na bok i kontaktiraju Hitnu pomoć.
Kada je reč o pacijentu koji ima grčeve, doktor Čukanović savetuje prolaznike da mu ne stavljaju ništa u usta i ne vade jezik, jer se često pomagaču nanesu povreda tom prilikom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.