Izvor: Blic, 09.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija za zdravstvenu pomoć prostitutkama

Akcija za zdravstvenu pomoć prostitutkama

Asocijacija za borbu protiv side (JAZAS) najavila je pokretanje programa prevencije HIV-a i polno prenosivih bolesti kod prostitutki u pet gradova u Srbiji. Projekat koji je u Beogradu pokrenut pre godinu i po dana pokazao je dobre rezultate i uskoro će biti organizovan u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

- U projektu, koji realizujemo u saradnji sa holandskom nevladinom organizacijom SOAIDS, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učestvuju mobilni timovi medicinskih radnika koji na mestima na kojima se najčešće okupljaju prostitutke pružaju zdravstvene usluge, ali im dele i savete i kondome. U mobilni tim u Beogradu uključeno je pet lekara, među kojima su dermatovenerolozi, lekari opšte prakse i neuropsihijatri - kaže Dragan Ilić, predsednik JAZASA.

Specijalno opremljeni beli kombi izgleda više ne izaziva podozrenje kod 'seksualnih radnika'.

- Nemam para da idem kod lekara, a nemam ni overenu zdravstvenu knjižicu, kada mušterija želi, imam odnose bez kondoma, tako da sam zadovoljna sa ovim pregledima - kaže D. N. (15), koja je inače sa Kosova.

Predstavnica SOAIDS-a Van Mens ističe da je u Beogradu od velikog značaja bila podrška policije, koja je medicinskoj ekipi omogućila rad i pored toga što je prostitucija u Srbiji zabranjena.

- Prostitutke nisu te koje treba kriviti zbog posla kojim se bave. U društvu koje samo stvara potrebu za njihovim postojanjem i u svakoj državi, one bi trebalo da imaju pristup zdravstvenoj zaštiti.

To je posebno bitno zbog rizika da se zaraze HIV-om i drugim polno prenosivim bolestima, kao i da prenesu zarazu na korisnike svojih usluga - kaže Mens.

MUP je uvideo značaj rada tog medicinskog tima zbog činjenice da prostitucija nikada neće biti u potpunosti iskorenjena i da je rad na lekaru koristan za javno zdravlje građana.

B. Jelovac, Beta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.