Izvor: B92, 21.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija protiv rasizma

Beograd -- Nevladine organizacije "Kvirija centar" i "Žene u crnom" obeležile današnji Međunarodni dan borbe protiv rasizma.

Aktivisti tih nevladinih organizacija građanima na beogradskom Trgu republike delili su letke kojima se promoviše solidarnost, a osuđuju rasizam i svi oblici diskriminacije. Aktivista "Kvirija centra" Boban Stevanović ocenio je da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova došlo do porasta rasističkih tendencija u Srbiji.

"Ako se razbijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tuđe ambasade, ako se razbijaju tuđe radnje, onda to moramo okarakterisati kao rasizam", kazao je Stevanović agenciji Beta.

On je dodao da država treba da preduzme adekvatne mere i kazni sve koji su učestvovali u neredima nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Sve se pravda nekim besom i nezadovoljstvom. To stvara klimu da je jedan prekršaj nekažnjiv, ohrabruje one ljude koji su skloni nasilju, podržava ih i nasilje se, zapravo, samo širi na taj način", naveo je Stevanović.

On je istakao i da rasizam u današnjem vremenu ne treba posmatrati na nivou aparthejda, "crne i bele rase", već kao ideologiju koja podrazumeva bilo koju vrstu diskriminacije.

Međunarodni dan borbe protiv rasizma, 21. mart, ustanovila je Generalna skupština Saveta Evrope, a priznale su ga i Ujedinjene nacije.

Taj dan obeležava se u znak sećanja na masakr u Šarpvilu, u Južnoafričkoj Republici, kada je 1960. godine tokom mirnih demonstarcija protiv aparthejda ubijeno 69 demonstranata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.