Akcija povodom Evropskog dana bolesti srca

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 07.Maj.2010, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija povodom Evropskog dana bolesti srca

KRAGUJEVAC - Lekari Centra za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu najavili su da će, u okviru obeležavanja Evropskog dana bolesti srca - 7. maja, informisati građane o svim opasnostima te bolesti i načinima kako je prepoznati, sprečiti i lečiti.

Evropski dan srčane slabosti biće obeležen u svim Centrima za lečenje te bolesti u Srbiji, a u Kragujevcu o toj bolesti lekari će informisati i savetovati građane u pešačkoj zoni u vremenu od 12 do 14 sati, saopštio je kragujevački >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Klinički centar.

U saopštenju se ocenjuje da su srčane bolesti danas najčešći uzrok obolevanja i smrtnosti ljudi, a srčana insuficijencija, poznata kao srčana slabost, nije više samo problem ljudi starijeg životnog doba već sve više se javlja i kod mlađih osoba, uglavnom zbog neprimerenog načina života koji dovodi do oštećenja srca i krvnih sudova.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac, a na osnovu analitičke studije "Zdravlje stanovništva Šumadijskog okruga", u ovom delu Srbije je od 2006. do 2008. godine registrovano više od 2.300 obolelih od srčane slabosti.

Među obolelima su 64 odsto muškarci, a 36 procenata žene, navodi se u toj studiji, u kojoj se ukazuje da se obolevanje i umiranje od bolesti srca i krvnih sudova sve više pomera ka radno aktivnom stanovništvu gde te bolesti čine najznačajnije uzroke obolevanja, odsustvovanja sa posla, invaliditeta i preranog umiranja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.