Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija oko uzurpirane imovine

Priština, Kosovska MItrovica -- U Prištini pokrenuta akcija da se utiče na svest građana da je pravo na imovinu svetinja i da uzurpacija tuđe imovine nije rešenje.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Prištini promovisali su zajedničku akciju pod nazivom "Uzurpacija tuđe imovine nije rešenje". Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Ardian Đini je rekao da će vlada u saradnji sa građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešiti imovinske sporove.

On je istakao da je Direkcija za imovinska pitanja i stanovanje do sada primila 27.000 predmeta koji se odnose na imovinsko-pravne sporove i dodao da je većina tih predmeta rešena. Đini je istakao kako su imovinski sporovi mnogo kompleksniji nego što izgleda, zbog nepravilnosti koje su građanima činjene u prošlosti, kada im je konfiskovana imovina i nije legalizovana kupoprodaja. On rešenje ovog pitanja vidi u Zakonu o denacionalizaciji, koji je, kako je rekao, u pripremi.

Imovina koja je uzurpirana posle rata na Kosovu je u visokom prioritetu kada se rešavaju ovi problemi, rekao je Đini i dodao da je to jedan standard za Kosovo koji treba ispuniti.

Predstavnik OEBS-a Henri Mekgauen je rekao da je imovinsko pravo jedno od osnvnih ljudskih prava. "Donošenje zakona je samo jedan korak na našem putu, ima još mnogo drugih koraka koje treba preduzeti", rekao je on.

I ostali životni problemi

Ljudi na severu Kosova svakodnevno imaju mnogo veće probleme od politike, poput isključenja struje, vode i nepostojanja prave pijace.Od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo građani imaju svakodnevnih problema sa osnovnim snabdevanjima. Struja, bez obzira da li je leto ili zima, nestaje svakodnevno, a razlika je u dužini restrikcije. Trenutno u severnom delu Kosovske Mitrovice struje ima četiri sata, pa je nema dva, tako da kad se sabere, dnevno struje nema šest sati. Opširnije u Temi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.