Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Beograd -- Juče započeta akcija Instituta za transfuziju krvi i B92 za povećanje broja davalaca krvi se nastavila i danas, odziv sve bolji.

Samo prvog dana akcije "Tvojih pet minuta, nečiji ceo život", koji su juče pokrenuli Institut za transfuziju krvi i B92, rezerve krvi na svim lokacijama na kojima je Institut prikuplja, uvećane su za 15 odsto. U pokretnom autobusu za transfuziju koji se nalazi na Trgu Republike broj davalaca povećan je pet puta.

Ispred autobusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za transfuziju krvi, ne prođe ni trenutak a da neko ne zastane kako bi dobrovoljno dao krv. Međutim, iako se ispunjava očekivanje da broj dobrovoljaca raste iz dana u dan, doktori podsećaju da krvi u rezervi zapravo nikada nema dovoljno.

Lekari na terenu kažu da deficit postoji uglavnom za svim krvnim grupama, ali da su najpotrebnije Rh negativne krvne grupe.

Prvog dana akcije „Tvojih pet minuta, nečiji ceo život", na Trgu Republike, umesto prosečnih deset, krv je dalo čak 50 ljudi. Apel da dođu novi davaoci, i danas je privukao dosta Beograđana.

Kao dobrovoljac, na Trgu Republike, akciju je podržao i glumac Dragan Bjelogrlić. On kaže da mu, uprkos brojnim obavezama, nije bilo teško da odvoji malo vremena kako bi svojim primerom privukao neodlučne.

"Poznate ličnosti samo to treba da rade, treba mnogo više da animiraju ljude za humanitarne i lepe stvari, a ne da ih animiraju da izlaze na izbore i da glasaju za neku partiju", rekao je Bjelogrlić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.