Izvor: B92, 28.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija "Kaciga na glavu"

Beograd -- Prema analizama Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom 2007. motociklisti su učestvovali u više od 3.500 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 108 ljudi.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća, više od 50 odsto izazvali su vozači bicikala i motocikala. U cilju smanjenja broja saobraćajnih nesreća i ublažavanja njihovih posledica, saobraćajna policija do 31. maja sprovodi akciju pod nazivom "Kaciga na glavu".

Nesreće se najčešće dešavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na raskrsnicama u naseljenim mestima i otvorenim pravcima, gde vozači motocikala ne poštuju ograničenje brzine.

Takođe, vozači motornih vozila, zbog pogrešne procene kretanja motocikliste, takođe izazivaju nesreće.

"Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je brzina i nepropisno preticanje. To su dva najkatastrofalnija uzroka povreda, a u 2008. godini zbog takvih ponašanja u saobraćaju 12 vozača motocikala je izgubilo život, 130 zadobilo teške povrede, a 122 vozača zadobilo lake povrede", kaže Branko Pantović iz Uprave saobraćajne policije.

Tokom prva četiri meseca ove godine, u odnosu na isti period u 2007. godini, broj poginulih u saobraćajnim nesrećama je smanjen, međutim, ne u dovoljnoj meri, zato je MUP pokrenuo akciju "Kaciga na glavu".

"Što se tiče vozača motocikala, to je i tema naše kampanje, da upravo probamo da im ukažemo na jednu stvar - da budu odgovorni prema sebi. Ako budu odgovorni prema sebi, ako budu koristili zaštitnu opremu, ako budu poštovali saobraćajne propise, velika je verovatnoća da će uživanje na motociklu biti stvarno uživanje", rekao je Pantović.

U poslednjih pet godina, broj motocikala u Srbiji se značajno povećao. Samo u toku prva tri meseca prošle godine uvezeno je više motocikala nego tokom čitave 2006. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.