Agronomi na posao čekaju pet godina

Izvor: Blic, 09.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agronomi na posao čekaju pet godina

ČAČAK - Agronomi opšteg smera, inženjeri energetike, medicinske sestre, mašinski tehničari, bravari, prodavci, krojači samo su neka od zanimanja sa kojima Čačani teško mogu da nađu posao. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše nezaposlenih sa fakultetskom diplomom je među agronomima, koji na posao čekaju i po nekoliko godina, dok su medicinske sestre najmanje tražene među nezaposlenima sa diplomom srednje škole. Profesora prirodnih nauka i zavarivača u Čačku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gotovo da nema među nezaposlenima.

U Moravičkom okrugu na posao čeka 23.354 osoba, od čega je više od 12.000 sa područja opštine Čačak. Na tržištu rada su 63 inženjera agronomije opšteg smera, koji su i nosioci neslavnog rekorda u dugogodišnjem čekanju posla. Anđelka Marinković, iz čačanske filijale NSZ, kaže da interesovanja poslodavaca za ovaj obrazovni profil gotovo da nema.

- Nešto veća šansa za zapošljavanje ovih ljudi javila se sa novim propisima o radu poljoprivrednih apoteka, po kojima je predviđeno obavezno poznavanje zaštite bilja. U tome smo videli šansu za prekvalifikaciju inženjera agronomije, koji sa nekoliko dodatnih ispita mogu steći dopunsko znanje i mogućnost zaposlenja - kaže Marinkovićeva.

Preporuku svog savetodavca iz NSZ prihvatila je i Snežana Pantović iz Čačka, koja posao agronoma traži duže od pet godina.

- Moj staž u čekanju posla je mnogo duži, pošto sam u međuvremenu upisala postdiplomske studije. Naišla sam na velike promene na tržištu rada i od nekada obećavajućeg opšteg smera ispostavilo se da je to profil koji gotovo nijedan poslodavac ne traži - kaže Pantovićeva. Ona dodaje da joj je u traženju posla pomogao savetodavac iz NSZ upoznajući je sa potrebama apoteka za stručnjacima za zaštitu bilja.

Deficitarna zanimanja

Profesor matematike,

fizike i nemačkog

Tehničar zaštite

životne sredine

Diplomirani muzičar

Varilac

Armirač

Betonirac

Tesar

- Upisala sam smer zaštite bilja na Poljoprivrednom fakultetu u Lešku, studije koje sama finansiram i koštaće me oko 1.000 evra. Nadam se da će se uskoro javiti i poslodavac, pošto ne mali broj mojih kolega zbog velike potražnje posao u poljoprivrednoj apoteci dobije posao pre završene prekvalifikacije - kaže Pantovićeva.

Žana Kalić (38) iz Čačka je 19 godina radila na prebiranju rude u „Magnohromovom" rudniku.

- Ostala sam bez posla posle neuspešne privatizacije „Magnohroma". Sada tražim posao kao šivač, za šta sam se kvalifikovala pre dvadesetak godina, ali taj posao nikada nisam radila. Nadam se da ću preko Nacionalne službe za zapošljavanje uspeti da nađem posao , a mnogo ne biram, pa sam u rubriku o kvalifikacijama pored šivača dodala i zvanja rudarski manipulant i čistačica - kaže Kalićeva.

Suficitarna zanimanja nezaposlenih

Auto-mehaničar 500

Maturant gimnazije 400

Metalostrugar 394

Prodavac 368

Hemijski tehničar 300

Medicinska sestra i tehničar 227

Agronom 63

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.