Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 20:20

Agro kampus - poligon za sticanje praktičnog znanja

U Temerinu je počeo da radi Nacionalni istraživačko-obrazovni centar "Agro kampus", koji će raditi na primeni inovativne i digitalne tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji. Pokrajinska vlada i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, u prvi centar ove vrste u Srbiji i regionu, do sada su uložili oko 100 miliona dinara.
Blizanci Andrija i Jovan iz Banatskog Velikog Sela, apsolventi na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, od malih nogu bave se poljoprivrednim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslom na porodičnom gazdinstvu. Kažu da im je to u znatnoj meri pomoglo na fakultetu, a sada će po završetku školovanja stečeno znanje i iskustvo moći da primene u praksi.

"Izvesno mi je pomoglo u sticanju praktičnog znanja, jer sam imao jedinstvenu priliku da se upoznam sa najsavremenijim tehnologijama u poljoprivredi kao što su pametne mašine koje, ukoliko se pravilno podese parametri, dosta pojednostavljuju rad na njivi", objašnjava Andrija Krejić.
Njegov brat Jovan navodi da definitivno ostaje u Srbiji jer mu, kako kaže, sa znanjem koje je stekao na fakultetu neće biti problem da se zaposli. Poručuje da budućnost poljoprivrede u Srbiji postoji.
Osnivanjem nacionalnog istraživačko-obrazovnog centra u poljoprivredi, u okviru novosadskog Poljoprivrednog fakulteta stvoren je jedinstveni centar za obrazovanje i sprovođenje rada u domenu moderne poljoprivrede.
"Planovi su da, uz podršku Ministarstva i pokrajinskih sekretarijata, postane najmoderniji nacionalni naučnoistraživački centar u kojem ćemo moći ne samo studentima nego svim poljoprivrednim proizvođačima stavimo na raspolaganje najsavremeniju opremu i omogućimo  im da steknu praktična znanja", navodi Nedeljko Tica, dekan Poljprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, navodi da je Pokrajinski sekretarijat za poljprivredu u prethodne četiri godine, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom, uložio preko sedamdeset miliona dinara u nabavku najsavremenije mehanizacije, a da je pokrajinska vlada u prvoj fazi izdvojila gotovo dvadeset pet miliona dinara za rekonstrukciju objekata i nabavku savremene opreme.
Za ostvarivanje visoko postavljenih ciljeva planirani su i resursi primarne proizvodnje, farma muznih krava, govedarska farma u sistemu "krava-tele", živinarska farma, biljna proizvodnja kao i prerađivački kapaciteti za preradu mleka i proizvodnju energije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.