Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore pokrenula kampanju „Sigurno upravljanje dronovima“

Izvor: TangoSix.rs, 26.Jun.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore pokrenula kampanju „Sigurno upravljanje dronovima“

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore pokrenula je kampanju „Sigurno upravljanje dronovima“ kako bi edukovala operatore dronova i širu javnost o načinima upotrebe ovih letilica, saopšteno je iz te Agencije.
Kako navode, kampanja se sprovodi drugu godinu za redom, a jedan od njenih glavnih ciljeva je i povećanje broja evidentiranih operatora dronova:
– Evidentiranjem u Agenciji doprinijeti će se opštoj bezbjednosti lica i imovine i smanjiti nelegalna upotreba >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ovih vazduhoplova, pri čemu je postupak evidentacije besplatan. –

 
Iz Agencije naglašavaju da će se u slučaju nelegalne upotrebe dronova, protiv njihovih rukovalaca preduzeti zakonom utvrđene mere i kazniti ih novčano, te da navedeni operatori dronova mogu biti predmet drugih sudskih postupaka zbog ugrožavanja javnog reda i mira.
– U cilju suzbijanja nelegalne upotrebe dronova, mi sarađujemo sa drugim državnim organima i institucijama. Naša želja je da kroz tu saradnju, ali i aktuelnu edukativnu kampanju, dodatno podstaknemo sigurno upravljanje dronovima.
Do sada je, prema podacima Agencije, u Crnoj Gori evidentirano 97 operatora dronova. Pravilnik o uslovima za upotrebu sistema bespilotnih vazduhoplova i vazduhoplovnih modela propisuje da je neophodno evidentirati dron operativne mase veće od pola kilograma, brzine od preko 20 m/s, doleta većeg od 15 metara i visine leta više od 10 metara. – kažu iz Agencije.

 
Istim Pravilnikom propisani su i uslovi za sigurnu upotrebu dronova operativne mase do (i uključujući) 20 kilograma, uslovi koje mora ispuniti rukovalac, lice koje upravlja dronom, i tehnički uslovi, a klasifikovana su i područja letenja i obavljena kategorizacija letačkih operacija, objašnjavaju i dodaju:
– U okviru kampanje „Sigurno upravljanje dronovima“ Agencija je realizovala i edukativne video spotove koji su dostupni na digitalnim medijima. U spotovima su objašnjeni osnovni regulatorni okviri u vezi sa sigurnim upravljanjem dronovima. –

 

The post Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore pokrenula kampanju „Sigurno upravljanje dronovima“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.