Izvor: Blic, 11.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija rešila tri hiljade pritužbi

Za dve i po godine postojanja Agencija za mirno rešavanje radnih sporova, koju je osnovalo Ministarstvo rada, rešila je više od 3.000 individualnih i 28 kolektivnih sporova radnika i poslodavaca.

Učinak Agencije je 15 puta veći od agencija u zemljama našeg okruženja koje se bave istim poslom, a bio bi i veći da je Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova, na osnovu koga je agencija i osnovana, obuhvaćen veći broj slučajeva u kojima se ova institucija može pojaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ulozi miritelja.

Prema odredbama ovog zakona, nadležnost miritelja u individualnim sporovima svedena je na slučajeve otkaza ugovora o radu i neisplaćivanja minimalne zarade. Zakonodavac, međutim, nije predvideo da se posredstvom agencije mogu rešavati i problemi ostalih neisplaćenih zarada, regresa i drugih finansijskih obaveza poslodavaca. Takvi slučajevi u praksi se dešavaju vrlo često pa je, kako za „Blic" navodi Dejan Kostić, direktor Agencije, inicirana izmena Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

- Suština predloga je da sva obavezna finansijska davanja poslodavaca mogu biti predmet posredovanja naših miritelja - pojašnjava on i navodi da se u praksi ispostavilo da i kod kolektivnih sporova ima dosta slučajeva, i to vrlo životnih, u kojima agencija zbog zakonskih ograničenja nije mogla da posreduje.

Tako radnici u firmama koje su prolazile kroz proces privatizacije nisu mogli računati na pomoć miritelja, iako im je ona često bila neophodna.

- Takođe, ako se u firmi ne poštuje kolektivni ugovor, mi ne možemo posredovati ako nas pozove neko ko nije učesnik u potpisivanju tog ugovora. Tako je propisano zakonom. Pošto kolektivni ugovor potpisuju poslodavac i reprezentativni sindikat (u javnim preduzećima i osnivač), nama su ruke vezane ako našu pomoć recimo zatraži štrajkački odbor ili neki drugi sindikat u preduzeću koji nije potpisnik kolektivnog ugovora, pojašnjava Kostić.

Besplatne usluge

Najveće prednosti kod rešavanja radnih sporova uz posredovanje ove agencije jesu što su njene usluge potpuno besplatne i za radnike i za poslodavce, i što rešavanje ide mnogo brže nego preko suda. Naime, sve se završi za mesec dana, dok sporovi iz ove oblasti na sudu traju u proseku po dve, tri godine a ima i onih koji se po sudovima povlače i više od 10 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.