Agencija preporučila smenu Krkobabića zbog sukoba interesa

Izvor: RTS, 25.Dec.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija preporučila smenu Krkobabića zbog sukoba interesa

Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenje o izricanju mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje Milana Krkobabića sa mesta ministra bez portfelja, jer je tokom obavljanja te funkcije učestvovao u donošenju odluke Vlade kojom je njegov sin Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP "Stara planina".
Kako se navodi u rešenju Agencije, ministar o sukobu interesa koji je imao u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << situaciji nije obavestio Agenciju, iako je po zakonu bio obavezan da to uradi.
Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, Krkobabić je naveo da u ministarstvu bez portfelja nema predviđenih mesta državnog sekretara, odnosno, pomoćnika ili zamenika ministra, koji bi mogli da ga zamene, zbog čega je bio u obavezi da prisustvuje i odlučuje na navedenoj sednici Vlade.
"Postupak protiv imenovanog nije pokrenut zbog njegovog prisustva navedenoj sednici već zbog toga što je učestvovao u postupku donošenja rešenja o imenovanju svog sina na navedenu javnu funkciju, i doveo sebe u situaciju sukoba interesa", navodi se u obrazloženju rešenja Agencije za borbu protiv korupcije.
Takođe se navodi da je prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći ocenjeno da se izricanjem mere upozorenja ne bi postigla svrha primene Zakona o Agenciji i "zaključeno da je izricanje mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju".
Rešenje o izricanju mere javnog objavljivanja preporuke o razrešenju Krkobabića Agencija za borbu protiv korupcije donela je 20. novembra, a na njenom sajtu uz ovo rešenje stoji da je postupak po žalbi u toku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.