Agencija odbacuje optužbe Ministarstva pravde

Izvor: RTS, 16.Okt.2013, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija odbacuje optužbe Ministarstva pravde

Nismo obavezni da učestvujemo u radnoj grupi za izradu zakona o uzbunjivačima, saopštava Agencija za borbu protiv korupcije, demantujući navode iz Ministarstva pravde.

Agencija za borbu protiv korupcije odbacila je, kako navodi, medijske izjave predstavnika Ministarstva pravde i državne uprave da je Agencija obavezna da učestvuje u radnoj grupi za izradu zakona o uzbunjivačima.

U saopštenju se navodi da, prema Akcionom planu, Agencija nije obavezna da učestvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u radnoj grupi za izradu tog zakona, već Ministarstvo pravde i državne uprave ima obavezu da "konsultuje iskustva Agencije za borbu protiv korupcije" pre nego što Nacrt zakona dostavi Vladi.

Agencija smatra da Ministarstvo pravde i državne uprave treba što pre da otvori javnu raspravu o postojećem Modelu Zakona o uzbunjivanju i zaštiti uzbunjivača, koji je Poverenik za informacije od javnog značaja dostavio resornom ministarstvu 5. juna.

"Stav Agencije je da Model zakona pruža adekvatan zakonski okvir za zaštitu uzbunjivača i zbog toga je dobio ne samo njenu podršku, već i međunarodno priznatih stručnjaka za tu oblast", navedeno je u saopštenju.

Iz Agencije podsećaju i da su predstavnici državnih organa, uključujući i predstavnika Ministarstva pravde i državne uprave, koji su prisustvovali koordinacionom sastanku održanom u Agenciji 23. aprila jednoglasno podržali Model zakona uz konstataciju da je neophodno njegovo hitno usvajanje.

Takođe se navodi da je Agencija konsultovana i da su njeni komentari uvaženi prilikom izrade Modela zakona, i da će svoje mišljenje dati i o tekstu Nacrta zakona.

Savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić juče je rekao da nije zadovoljan kako stvari do sada teku jer je, kako navodi, Akcioni plan prekršen i to od strane Agencije za borbu protiv korpucije koja se nije odazvala pozivu da se uključi u izradu zakona o uzbunjivačima.

Smatra da je Agencija dužna da se uključi i da sa Ministarstvom pravde brzo izradi Zakon o zaštiti uzbunjivača, a da je to odbila da učini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.