Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera indeks: Još jedno privođenje

Beograd, Kragujevac, Podgorica -- Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Bora Čejović priveden zbog sumnje da je učestvovao u korupciji na tom fakultetu.

Profesor Krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Bora Čejović priveden je jutros u kragujevačku policiju na informativni razgovor, zbog sumnje da je učestvovao u korupcijskoj aferi na tom fakultetu.

Čejović je u kragujevačkoj policiji proveo više sati, a potom je prebačen u Smederevo, gde će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postupak utvrđivanja njegove eventualne krivice biti nastavljen.

Čejović je bio dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu od 1985. do 1998, a zamenio ga je Sveto Purić, u privoru zbog sumnje u korupciju.

Interna kontrola najavljuje istragu

Načelnik Unutrašnje kontrole MUP-a Ljubinko Nikolić izjavio je da se ispituju navodi da su pojedini policajaci kupovali diplome.

Nikolić je najavio da će biti preduzete sve zakonske mere protiv onih za koje se dokaže da su učestvovali u malverzacijama na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

On je za Politiku kazao da istragu o korupciji na kragujevačkom fakultetu vodi Uprava kriminalističke policije, a Sektor unutrašnje kontrole je uključen u segmente istrage u vezi sa radnicima policije.

"Primer da smo pritvorili policajca u Požarevcu pokazuje da zakon važi za sve, bez obzira da li je profesor, policajac ili građanin", naveo je on i dodao da će protiv radnika MUP-a koji su kupili ispite ili diplome, dali novac direktno ili preko posrednika, biti preduzete sve zakonom propisane mere.

"Da se razumemo, nisu policajci ti koji sa svojom platom mogu da kupe ispit ili diplomu. Recimo, policajac iz Požarevca koji je uhapšen nije kupio ispite i diplome, već je neko drugi platio za njega", istakao je Nikolić.

Govoreći o radu sektora, on je naveo da su u prva dva meseca 2007. godine dobili smo 322 predstavke, od kojih 45 anonimnih, a od toga su 22 bile osnovane.

Nikolić je rekao da se građani žale na neefikasan rad u rasvetljavanju pojedinih, uglavnom lakših krivičnih dela i prekršaja, na nepostupanja po prijavi građana, i na nekorektno i neprofesionalno ponašanje policajaca prema građanima prilikom intervencije.

Policija CG: MUP Srbije nije tražio da se provere diplome

Uprava policije Crne Gore negirala je danas navode podgoričkih medija da je MUP Srbije tražio podatke u vezi sa sumnjom da pojedini službenici crnogorske policije poseduju falsifikovane diplome Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

"Ukoliko takav zahtev bude upućen, uprava policije će preduzeti mere i radnje koje bi u tom zahtevu bile navedene", navodi se u saopštenju crnogorske policije.

Pojedini podgorički mediji su, pozivajući se na štampane medije u Srbiji, objavili da je istraga u aferi "Indeks" obuhvatila "desetine pripadnika crnogorske policije koji su, navodno, kupovali diplome kragujevačkog Pravnog fakulteta".

Prema navodima tih medija, policija Srbije je crnogorskoj kriminalističkoj policiji prosledila imena njenih pripadnika koji su, navodno, osumnjičeni za kupovinu diploma.

Uprava policije Crne Gore je u saopštenju navela da je ranije "registrovala problem falsifikovanih diploma", te da je "u tom pravcu preduzela niz operativnih i drugih aktivnosti".

"Jedna od tih aktivnosti je i provera verodostojnosti za 27 diploma izdatih od obrazovnih institucija iz Kragujevca. Provere su izvršene polovinom 2005. godine, posredstvom MUP-a Srbije, koji je konstatovao da se radi o autentičnim diplomama", navodi crnogorska policija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.