Izvor: TangoSix.rs, 02.Sep.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aeroflot najavio kupovinu akcija Transaera

Vest da će Aeroflot kupiti 75% akcija svog konkurenta, Transaera (Transaero), za svega 1 rublju je u samo nekoliko sati izazvala interesovanje velikog broja medija, a prema navodima „The Wall Street Journal“ uticala je i da vrednost akcije Transaera na berzi poraste za gotovo 40%.
Kako se navodi, ovakva trgovina je način da se spreči bankrot prezaduženog Transaera i ne bi trebalo da dovede do većih promena u radu oba avio-prevoznika.
-„Aeroflot Group“ bi restruktuirao >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Transaero i spojio ga sa ostalim kompanijama u grupi – rekao je portparol Aeroflota agenciji RIA, prenosi Rojters.
O kupovini se razgovaralo i sa ruskom Vladom, a ovakvu odluku je, prilikom zasedanja komisije za vazdušni saobraćaj u utorak, podržao prvi podpredsednik Vlade Rusije, Igor Šuvalov.
Ipak, navode o kupovini Transaera za 1 rublju nisu hteli da komentarišu čelnici Aeroflota.
Agencija Rojter (Reuters) o ovom događaju piša kao o posledici ekonomske krize u Rusiji.
„Bloomberg Business“ navodi da je Transaero krajem decembra 2014. beležio gubitak od 990 miliona dolara, od čega je 31 % činio gubitak zbog pada vrednosti domaće valute nakon uvođenja sankcija Rusiji.
U prvih sedam meseci 2015. kompanija je beležila rast broja putnika od 2,7 %, ali je interesovanje za međunerodne letova opalo, piše Rojters.
Prema podacima ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj, na koje se poziva „The Wall Street Journal“, letovi za SAD beleže pad od 16, 5 % u prvih šest meseci ove godine.
S obzirom na novonastalu situaciju u Transaeru, zaključuje se da domaći avio saobraćaj nije mogao da nadomesti zarade od interkontinentalnih letova.
Ipak, treba imati u vidu i da je Aeroflot u prvih šest meseci 2015. zabeležio gubitak od 54,42 miliona dolara, što je gotovo duplo više u odnosu na 2014. godinu, naveo je Rojters.
Pozivajući se na podatke Ruske asocijacije avio-kompanija, ova agencija piše da je celokupna ruska vazduhoplovna industrija u toku prošle godine poslovala sa gubitkom od 461,18 miliona dolara.
Transaero je dugogodišnji klijent „Jat tehnike“.
Tango Six je imao priliku da prošlog meseca na beogradskom aerodromu sačeka novi Transaerov A321-211SL koji je direktno iz Erbasove fabrike u Hamburgu došao na radove rekonfiguracije putničke kabine u „Jat Tehniku“.
The post Aeroflot najavio kupovinu akcija Transaera appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.