Advokati iz SAD žele da brane naše studente

Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati iz SAD žele da brane naše studente

Američko ministarstvo za rad intenzivno radi na rešavanju problema više od sto srpskih studenata, koji su zbog bankrotstva kompanije u kojoj su radili ostali bez novca i zagarantovanog smeštaja. Nakon što je ovaj slučaj imao veliki odjek i u američkoj javnosti, organizovanim studentima iz Niša i Novog Sada američki advokati sada nude i besplatne usluge.

Očekuje se da će kroz desetak dana u Srbiju stići i preostali studenti, koji su od 25. maja radili kao spasioci na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bazenima u američkim državama Virdžiniji i Merilendu. Oni su trenutno smešteni kod svojih prijatelja i do povratka u Srbiju baviće se nekim drugim poslovima. U teškoj situaciji našli su se zbog bankrotstva komapanije „Centuri pool menagament", koja im nije isplatila preostale dve zarade, kao ni i smeštaj koji im je odbijan od plate.

- Svi su zbrinuti i uskoro se vraćaju kućama. Istraga je u toku, a mi smo u stalnom kontaktu s nadležnim američkim ministarstvom. Naša ambasada ne može da nam pomogne. Zvali su nas iz ambasade SAD u Beogradu i pomažu nam koliko mogu - kaže za „Blic" Željko Krešić, koji je ove godine regrutovao studente iz Srbije za ovaj posao.

Nakon što su ostali bez posla i smeštaja, srpski studenti u Americi dobro su se organizovali. Popunili su prijave i uputili ih američkom ministarstvu za rad, koje je odmah pokrenulo istragu. Takođe, skrenuli su pažnju i tamošnjim medijima, pa je o njihovom slučaju pisao „Vašington post" i izveštavala televizija iz Baltimora. Inače, komapanija „Centuri pool menagament", koja je u proteklih nekoliko godina angažovala srpske studente, važila je za jednu od najuspešnijih kompanija u Americi. Do ove godine, kompanija je svoje obaveze uredno izmirivala, a sada studentima iz Niša i Novog u proseku duguje po 2.000 dolara. Ukupan dug zaposlenima iz Evrope dostigao je dva miliona dolara.

- Obratilo nam se nekoliko američkih advokata, koji su nam nudili besplatne usluge. Pretpostavljam da to rade zbog publiciteta. Slučaj je unapred dobijen jer krivicu praktično ne treba posebno dokazivati. Javio nam se i jedan advokat, koji je inače Srbin, a živi u Americi. On je tražio proviziju od 33 odsto - priča Željko.

Ipak, pitanje je da li će studenti iz Niša i Novog Sada imati potrebe za angažovanjem advokata jer američki nadležni organi intenzivno rade na ovom problemu i očekuje se da će kroz pola godine slučaj biti rešen.

Uslovi za rad

Srpski studenti su avio-kartu i priliku da rade u Americi platili 2.000 evra. Pravo učešća u ovom programu imali su studenti mlađi od 30 godina, koji imaju položen kurs za spasioce na bazenima i sertifikat o znanju engleskog jezika. Garantovan im je minimum 48 radnih sati nedeljno i mogućnost prekovremenog rada. Spasilac na bazenu plaćan je 7,5 dolara po satu, a svaki prekovremeni sat poslodavca je koštao još 11,25 američkih dolara. Cena smeštaja iznosila je 75 dolara nedeljno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.