Izvor: Blic, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administracija na strani besnila

Administracija na strani besnila

BEOGRAD - Predsednik Epidemiološke sekcije Srpskog lekarskog društva, puk. prof. dr Miloje Čobeljić juče je izjavio agenciji Beta da Savezna komisija za lekove sprečava registraciju vakcine protiv besnila Pasterovog zavoda u Novom Sadu.

On je ukazao da ta vakcina prošla sve faze istraživanja, ali da Savezna komisija za lekove, iz neobjašnjivih razloga, još uvek nije odobrila njenu upotrebu. U toj komisiji, kako je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dr Čobeljić, 'nema kompetentnih epidemiologa koji bi procenili vrednost vakcine'. - Vakcina 'yu bhk rabivak' proizvedena je u skladu sa propisima Svetske zdravstvene organizacije i višestruko je jeftinija od uvozne - ističe dr Čobeljić. Besnilo u Srbiji, upozorio je on, nije iskorenjeno i u slučaju ujeda zaražene životinje teško je ugroženoj osobi, jer su skupe uvozne vakcine najčešće nedostupne.

Ta vakcina, kako za 'Blic' objašnjava doc. dr Dušan Lalošević, direktor Pasterovog zavoda u Novom Sadu, prošla je sve faze laboratorijskog i kliničkog ispitivanja, dobila ateste dve referentne svetske laboratorije, u Moskvi i Budimpešti, kao i atest Zavoda za farmaciju Srbije.

Na stotine dobrovoljaca iz ugroženih kategorija stanovništva, veterinara, lovočuvara, lovaca, šumara, primilo je vakcinu, koja se pokazala kao efikasna i bez ikakvih posledica po zdravlje, navodi dr Lalošević. Kao jedan od mogućih razloga tolike sporosti, naš sagovornik navodi da u sastavu te komisije nema nijednog epidemiologa i vakcinologa, koji bi dali svoje mišljenje kada je reč o imunobiološkim preparatima.

Z. D. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.