ASNS: Vlada mora da uvede socijalne karte za građane Srbije

Izvor: Blic, 07.Mar.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASNS: Vlada mora da uvede socijalne karte za građane Srbije

BEOGRAD - Vlada Srbije mora da uvede socijalne karte za građane Srbije koji nisu u stanju da izmire komunalne i druge obaveze državi, izjavila je danas predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

"Predlog ASNS-a je osnivanje fonda u Ministarstvu rada i socijalne politike koji bi se koristio za pomoć onima koji nisu u stanju da plaćaju komunalije", rekla je Savić na konferenciji za novinare.

Javni radovi su, prema njenim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan od načina da se pomogne gradjanima koji nisu u mogućnosti da redovno izmiruju dugove javnim preduzećima. "U Srbiji ima dva miliona građana koji teško žive, a 650.000 je ispod granice siromaštva, među kojima je 120.000 dece", rekla je Savić i dodala da se u 72 narodne kuhinje hrani 30.000 građana, od toga 6.250 dece.

Ona je istakla da je u Srbiji 500.000 korisnika socijalne zaštite, kao i da je 400.000 radnika od početka ekonomske krize ostalo bez posla, a 650.000 neredovno prima zarade. "Zbog neplaćenih računa za komunalne usluge građanima se oduzimaju

stanovi, a nekima je zaprećeno i zatvorskim kaznama", rekla je Savić i naglasila da ASNS smatra da računi treba da budu plaćeni, ali da država mora da ima podatke ko nije u stanju da plati usluge javnih preduzeća.

Država je, kako je ukazala, dužna da građanima obezbedi pravo na rad i socijalni program za nezaposlene. "U Srbiji se trenutno vodi 2,3 miliona postupaka protiv privatnih i pravnih lica po osnovu dugovanja za komunalne usluge, a samo u

Beogradu je 1,7 miliona prijava", kazala je Savić.

Ona je navela primere Dragiše Bogdanovića iz Stare Pazove koji je umro kad su radnici elektrodistribucije došli da mu isključe struju i Ljubodraga Tasića iz Čačka koji je dobio rešenje o prodaji stana zbog duga toplani. Članovi ASNS-a će, kako je Savić najavila, fizički obezbeđivati stanove građanima kojima se preti oduzimanjem stana i od ministra unutršnjih poslova Ivice Dačića će tražiti razumevanje za te

postupke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.