Izvor: B92, 12.Avg.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM i NUNS traže poštovanje zakona

Beograd -- ANEM i NUNS traže od Vlade da imenuje članove Komisije za autorsko i srodna prava, omogućavajući tako nesmetanu primenu Zakona o autorskom i srodnim pravima.

U saopštenju se podseća da je prema zakonu predviđeno osnivanje Komisije, kao tela ovlašćenog da daje mišljenje o predlozima tarifa kolektivnih organizacija.

Zakonom je predviđeno i da se tarifa naknada kolektivnim organizacijama utvrđuje u formi sporazuma između kolektivnih organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa jedne, i reprezentativnih udruženja korisnika, sa druge strane.

ANEM i NUNS ukazuju da je jedan od razloga donošenja novog Zakona o autorskom i srodnim pravima bilo nezadovoljstvo korisnika postupkom utvrđivanja tarifa i da je kroz Komisiju zakonodavac pokušao da reši ovaj problem.

"Propuštanje Vlade Srbije da imenuje članove Komisije, iako je Zavod, u skladu sa Zakonom, blagovremeno dostavio predlog članova, ostavlja radio i TV stanice u Srbiji, ali i druge korisnike autorskih i srodnih prava, na milost i nemilost arbitrarno utvrđenim tarifama kolektivnih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u trećoj uzastopnoj godini drastičnog pada prihoda koji radio i TV stanice ostvaruju od oglašavanja Sokoj svoj fond za raspodelu autorima uvećao za čak 23% uprkos činjenici da najveći korisnik, RTS, ne plaća naknadu za korišćenje autorskih muzičkih dela i da je presudom Privrednog suda u Beogradu njegovo dugovanje prema Sokoju utvrđeno na iznos od 136 miliona dinara, bez kamata.

"Vlada Republike Srbije odlaganjem imenovanja članova Komisije otvara prostor daljem urušavanju komercijalne radio-difuzije, ostavljajući građane Srbije bez privatnih medija i informacija koje bi takvi mediji trebalo i mogli da im pruže”, navodi se u saopštenju ANEM-a i NUNS-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ANEM i NUNS traže poštovanje zakona

Izvor: Radio 021, 12.Avg.2010

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) traže od Vlade Srbije da imenuje članove Komisije za autorsko i srodna prava, omogućavajući tako nesmetanu primenu Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.