ANEM: Ugrožene medijske slobode

Izvor: B92, 28.Avg.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM: Ugrožene medijske slobode

Beograd -- Medijske slobode su dodatno ugrožene krizom i pokušajima da se kroz izmene pravnog okvira za rad medija prošire mogućnosti za pritisak na medije, navodi ANEM.

"Vladine interventne mere za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize nisu sprovedene u celosti, a u meri u kojoj jesu, nisu se pokazale ni kao dovoljne, niti kao efikasne", navodi se u objavljenom mesečnom pravnom monitoringu medijske scene u Srbiji koji su izradili stručni tim ANEM-a i advokatska kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Živković-Samardžić uz podršku USAID-a i Ajreksa.

Prema tom izveštaju, predložene izmene Zakona o javnom informisanju "usled ishitrenosti u donošenju i odsustva odgovarajuće javne rasprave, prete da budu neproporcionalne cilju koji se njima želi postići i da objektivno ugroze slobodu izražavanja".

"Sporost u implementaciji i selektivna primena postojećih propisa, s jedne strane, te ishitrenost u usvajanju novih, bez odgovarajuće analize mogućih posledica, s druge, dodatno potvrđuju odsustvo bilo kakve jasno definisane i dugoročne medijske strategije aktuelne vlasti", zaključeno je u izveštaju.

Autori izveštaja ocenili su da je za prevazilaženje ovakve situacije na medijskoj sceni u Srbiji neophodan društveni konsenzus o ciljevima i pravcima medijske reforme u Srbiji, a da u protivnom preti dalje "urušavanje medijske scene, sa krajnje neizvesnim ishodom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.